:

:

TV Most

clock

Mart 30, 2019   9:21

0

291

Bregzit, vidimo se u ponedeljak

Da li se Evropa sprema za izlazak Londona bez sporazuma i kakvi bi još preokreti mogli da uzdrmaju Bregzit.

Posle tri neuspela pokušaja, britanski poslanici glasaće ponovo u ponedeljak o sporazumu o razlazu sa Evropskom unijom.

Dopisnik RTS-a iz Brisela, Dušan Gajić kaže da je 29. mart trebalo da bude datum istorijskog izlaska, jer bi prvi put u 60 godina Evropske unije jedna zemlja napustila njeno članstvo.

"Do toga nije došlo jer su se prethodno EU i Velika Britanija dogovorile da uzmu još malo vremena da bi se razmotrile sve opcije, dve ili tri nedelje do 12. aprila. Nakon trećeg odbijanja sporazuma Tereze Mej u britanskom parlamentu, u Evropskoj komisiju kažu da sada izlazak bez sporazuma je verovatni scenario. Opcije se sada sužavaju", navodi Gajić.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sinoć je kratko saopštio da u svetlu novog odbijanja u britanskom Parlamentu saziva vanredni samit lidera EU za 10. april.

"Tu će se i pred EU i pred Britanijom izbor svesti na manje više dve opcije - izlazak 12. aprila bez sporazuma, druga opcija je odlaganje Bregzita na duži rok", kaže Gajić.

Izlazak Britanije iz EU bez sporazuma za koga svi u protekle dve, tri godine kažu da bi trebalo učiniti sve da bi se on izbegao, sada deluje realnije nego ikada.

Dušan Gajić dodaje da bi to značilo da između 12. i 13. aprila posle četiri decenije potpune integrisanosti u zajedničko EU tržište Velika Britanija postaje treća zemlja za EU, sa neregulisanim odnosima.

"To praktično znači da bi građani Velike Britanije morali da putuju u EU sa pasošima, da prolaze carinske i druge kontrole rezervisane ranije samo za građane trećih zemalja. U trgovini već od 13. aprila to znači primenu tarifa, carinskih i sanitarnih kontrola na granici, potencijalne poremećaje i zastoje u saobraćaju. To znači i period neizvesnosti za oko milion građana Britanije u EU i tri miliona građana EU koji žive u Britaniji, a koji bi morali da regulišu svoj status", objašnjava dopisnik RTS-a.

Dušan Gajić kaže da bi druga opcija, odlaganje Bregzita bez sporazuma, značila odlaganje Bregzita na neki neodređeni duži rok, ali svakako za period posle izbora u EU parlamentu 23. maja.

"To bi onda značilo da bi kandidati iz Velike Britanije trebalo da učestvuju na tim izborima. Pomalo apsurdna situacija - zemlja koja želi da izađe iz Unije učestvuje u izborima za Evropski parlament. A time ne bi bili oduševljeni ni u EU, jer to znači da bi poslanici iz Velike Britanije ušli u Evropski parlament, a onda da ga u nekom trenutku napuste i ostave prazna mesta usred parlamenta", napominje Gajić.

Da li je to bolje od haotičnog scenarija videće se, kaže Gajić, u sledeće dve nedelje, do 12. aprila.

Izvor: RTS

BregzitV.Britanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva