:

:

TV Most

clock

Maj 31, 2019   19:41

0

225

Brisel bez odgovora o odgovornosti i garancijama za ZSO

 EU ponavlja poziv za primenu svih do sada postignutih dogovora i zaključivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o svebuhvatnoj normalizaciji odnosma između Beograda i Prištine, izjavila je portparolka EU Maja Kocijačić za Tanjug.

Kocijančić je tako odgovorila na pitanje Tanjuga o stavu i garancijama EU, kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, povodom odbijanja predsednika privremenih kosovskih vlasti Hašima Tačija da primeni dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština koji je sam ispregovarao i potpisao 2013, a zatim i 2015. godine.

”Godišnji izveštaji objavljeni 29. maja daju jasnu ocenu neispunjenjih obaveza Beograda i Prištine koje proističu iz dogovora postignutih u okviru dijaloga kome posreduje EU”, dodala je Kocijančić.

U godišnjem izveštaju EU konstatuje da kosovske vlasti nisu napravile nikakav napredak po pitanju Zajednice srpskih opština.

”Kosovo tek mora da se konstruktivno angažuje oko njenog uspostavljanja”, navodi se u tekstu izveštaja Evropske komisije.

Portparolka EU Maja Kocijančić nije odgovorila na ponovljena pitanja Tanjuga o ogovornosti EU za primenu sporazuma kojima je ona posredovala kao ni o kredibilitetu nastavka procesa dijaloga Beograda i Prištine u situaciji kad prištinska strana ne poštuje ni do sada dogovoreno.

Izvor: Танјуг

KocijancičBrisel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva