:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2019   19:41

0

177

Brisel je za paralelne procese reforme i proširenja EU

Predsednici Evropskog saveta, Evropskog parlamenta i Evropske komisije pozvali su zemlje članice da ispune obećanje i u oktobru donesu odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Oni su pozvali i na paralelan proces reformi i širenja EU.

Donald Tusk, David Sasoli, Žan Klod Junker i Ursula fon der Lajen u zajedničkom pismu podsećaju da EU stoji pred strateškim izborom i da je odluka o otvarnju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom ”test sposobnosti” Unije da gleda u budućnost i ispuni svoja obećanja.

”Ako EU želi da održi svoju međunarodnu ulogu i zaštiti svoje interese, preduzeće korak ka integraciji onih evropskih zemalja koje su izrazile interes i ispunile uslove za pokretanje procesa pridruživanja pomoći će u postizanju toga”, stoji u pismu koje su potpisli predsedavajući najznačajnijih EU institucija.

U pismu se ocenjuje da ne postoji garancija za uspeh i da se na daljim reformama mora naporno raditi jer članstvo u EU neće doći ”preko noći”.

”Paralelno s tim, saradnja unutar EU se mora produbiti kako se uskladila sa proširenjem, a u obostranom interesu građana Evrope i zemalja kandidata”, zaključuju predsednici EU institucija.

Zemlje članice bi na sastanku Saveta EU sredinom oktobra u Luksemburgu trebalo da odlučju o otvarnju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tranom.

Pristupne pregovore sa dve države je preporučila Evropska komisija, a podržao Evropski parlament.

U ovom trenutku jedino se Srbija i Crna Gora iz regiona nalaze u procesu pristupnih pregovora sa EU.

Izvor: Танјуг

Brisel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva