:

:

TV Most

clock

Oktobar 14, 2021   22:12

0

167

Brisel: Pratimo situaciju na severu KiM, Moskva traži poštovanje Rezolucije 1244

O situaciji na KiM predsednik Srbije razgovarao je telefonom sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom. Upoznao ga je sa činjenicama i saglasio se sa zahtevom da je neophodno spustiti tenzije i racionalno rešavati probleme, saopšteno je iz Predsedništva. Vučić je naglasio da Srbija više od svega želi mir i stabilnost i da je spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom u svakom trenutku.

Dan posle akcije kosovske policije, Aljbin Kurti ostaje pri stavu da je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Juče smo imali policijsku akciju u četiri opštine, gde su sarađivali srpski i albanski kriminalci. Sudija za prethodni postupak i tužilac koji je naredio akciju su Srbi. Mnogi policajci su bili Srbi. Među povređenim policajcima ima i Srba i Albanaca", kaže Aljbin Kurti, premijer privremenih institucija u Prištini.

Dodaje da "ne treba stavljati etnički ili politički predznak borbi protiv organizovanog kriminala".

Predsednik Srbije ne prihvata opravdanja. Smatra da meta nisu bilu krijumčari, već Srbi. Poručuje da zna šta nam je činiti ukoliko kosovski Albanaci ponovo upadnu sa sever pokrajine.

"Onda kada shvatite da ste kao zemlja saterani, kao u britanskoj doktrini vojnoj kao pacov na uglu, da nemate gde da se sklonite, ostaje vam da se predate ili borite. Predaja nije opcija, nama ostaje da se borimo za svoj narod. A neki drugi nek vide da li će da opravdavaju divljanje Albanaca na severu KiM ili neće. Što se mene tiče, znam šta je nama činiti, mi ćemo zaštititi naš narod. Tačka. Kako: nadam se da nikada nećete morati da vidite", ističe predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas telefonom razgovarao sa Žozepom Boreljom.  

Reakcije Brisela i Moskve 

Situaciju pomno gleda Evropa. Iz Brisela stiže objašnjenje da su jučerašnja dešavanja deo širih odnosa Beograda i Prištine i da se ne mogu svesti na borbu protiv kriminala.

"Visoki predstavnik je juče rekao da su jednostrani i nekoordinisani potezi, ti koji ugrožavaju stabilnost neprihvaljivi. Nije govorio o operacijama policije protiv krijumčara ili korupcije. Govorio je o principu i onome što se dešava, ne prvi put. Svi znamo da je situacija na KiM osetljiva. Ono što smo rekli juče jeste da jednostrane akcije ne smeju da podgrevaju sukobe i dižu tenzije", kaže Peter Stano, portparol EU.

Dodaje da se "svi problemi moraju rešavati u dijalogu pod okriljem EU, te da je to glavna poruka".

Poruku šalje i Moskva. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u saopštenju zahteva da reaguje NATO.

"Zahtevamo da misija na Kosovu ispuni svoj mandat u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244 i da obuzdaju radikalne kosovske Albance. Napominjemo da postojeći kontingent NATO-a ima punu odgovornost za osiguravanje mira i bezbednosti u pokrajini", navodi Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

O bezbednosti na KiM sutra će se razgovarati u sedištu UN. Uoči sutrašnje sednice Saveta bezbednosti, generalni sekretar Ujedinjenih nacija objavio je najnoviji izveštaj Unmika. Poziva dve strane da primene postojeće sporazume.

Izvor: RTS

KiMBriselMoskvaRezolucija 1244akcija kosovske policije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva