:

:

TV Most

clock

April 02, 2020   17:55

0

73

Britanija, dvojica državljana Srbije preminula od zaraze Kovidom-19

Tvrdnja da je četvrtina britanskih lekara na bolovanju ili samozolaciji lična procena predsednika Kraljevskog koledža kliničkih lekara Antoni Godard, kaže za RTS portparolak udruženja Hana Perlim.

Mediji u Srbiji preneli su vest britanskih medija da je četvrtina lekara u toj zemlji ili u samoizolaciji ili na bolovanju.

Tu izjavu dao je za britanski list Indipendet predsednik Kraljevskog koledža kliničkih lekara Antoni Godard.

To udruženje broji 37 hiljada članova i okuplja specijaliste kliničke medicine iz trideset oblasti, ali ne i hirurge i lekare u hitnoj pomoći.

U razgovoru za RTS, portparolka udruženja Hana Perlin istakla je da udruženje nije obavilo nikakvo ispitivanje svog članstva i da je izjava predsednika "njegova lična procena, doneta na osnovu razgovora sa kolegama i prijateljima".

Do sada su u Velikoj Britaniji od Korona virusa preminula četvorica lekara.

Poslednji, 68-godišnji Britanac nigerijskog porekla dr Alfa Sadu radio je povremeno i posle penzionisanja. Odbio je da ode u bolnicu pošto je primetio simptome kako "ne bi zauzeo krevet onome kome je potrebniji".

Porodica preminulog bolničara Tomasa Harvija optužila je državno zdravstvo da je odgovorno za njegovu smrt, jer je od zaštitne opreme imao samo rukavice.

Profesor Alan Kosford iz Instituta za javno zdravlje Engleske ističe da su zdravstveni radnici izuzetno nezadovoljni brzinom testiranja.

Cilj vlade je da se dnevno obavi 25 hiljada testova. Trenutno se dnevno sprovede njih 13.000.

Britanska vlada saopštava da je do sada testirano samo dve hiljade od pola miliona lekara i medicinskih radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Opozicioni laburisti optužuju vladu da nema jasan plan testiranja zaraženih.

Srpski državljani

Na osnovu podataka sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Velikoj Britaniji do sada su preminula dvojica srpskih državljana.

Devedesetsedmogodišnji muškarac preminuo je od posledica zaraze u Birmingemu.

I članovi njegove porodice takođe su zaraženi i nalaze se u karantinu.

U Londonu je preminuo muškarac u pedesetim godinama. Sveštenstvo ističe da je reč o hroničnom bolesniku.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva