:

:

TV Most

clock

Avgust 27, 2021   19:10

0

143

Britanija okončava evakuaciju iz Kabula, Avganistanci kažu da su prepušteni talibanima

Britanija privodi kraju evakuaciju iz Avganistana, ističu da je okončano procesuiranje britanskih državljana i Avganistanaca, koji su se prijavili u program "relokacije i repatrijacije", koje je do danas obavljano u hotelu "Baron" nedaleko od aerodroma u Kabulu.

Na aerodromu se i dalje nalazi oko hiljadu ljudi, koje britanska vlada planira da evakuiše kroz osam ili devet poslednjih letova.

Tu vest je Bi-Bi-Si-jevom Jutarnjem programu potvrdio britanski ministar odbrane Ben Volis.

On je istakao da "duboko žali" zbog činjenice da evakuacijom neće biti obuhvaćeno stotinak britanskih državljana u između osamsto i hiljadu stotinu Avganistanaca, koji imaju pravo na evakuaciju pre nego što talibani budu u potpunosti preuzeli kontrolu nad tom srednje-azijskom zemljom.

Ministar Volis ističe da evakuacija "nije ubrzana" posle samoubilačkog napada pripadnika avganistanskog ogranka Islamske države na aerodrom u Kabulu u kojima je stradalo devedesetak civila i trinaest američkih vojnika.

Među žrtvama i Britanci

Među žrtvama samoubilačkog napada na aerodrom u Kabulu je i dvoje britanskih državljana, kao i dete jednog britanskog državljana, saopštava Forin ofis.

"Nećemo okrenuti leđa onima, kojima je pomoć potrebna, niti ćemo ustuknuti pred teroristima", naglašava britanski šef diplomatije Dominik Rab.

Ujedinjeno Kraljevstvo evakuisalo je 13.708 ljudi tokom operacije "Piting" (Ukopavanje).

Trećina evakuisanih su britanski državljani.

Ministarstvo odbrane tvrdi da neki Britanci ostaju u Avganistanu "po sopstvenoj želji".

Ministar Volis najavljuje da će i poslednji britanski vojnik napustiti Avganistan pre 31. avgusta, ali ne precizira kada će tačno povlačenje biti okončano.

On ističe da će program za relokaciju i repatrijaciju Avganistanaca, koji su radili za britansku vladu, vojsku i druge organizacije, ostati stalno otvoren.

Ostavljeni da umru

Sa druge strane, Avganistanac, koji je radio za Britanski savet kao predavač engleskog jezika, rekao je u intervjuu za Bi-Bi-Si da se prijavio za program "relokacije i repatrijacije", ali da mu se niko nikada nije više javio tim povodom.

Građanin Avganistana, čiju anonimnost štiti britanski javni servis, tvrdi da je jedan od njegov kolega već ubijen, a da se on sa porodicom trenutno krije od talibana.

"Britanska vlada nas je ostavila da umremo", ističe ovaj avganistanski građanin.

"U zamenu za službu britanskoj vladi, poklonjeni smo talibanima", upozorava bivši radnik Britanskog saveta.

Izvor: RTS

AvganistanevakuacijaBritanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva