:

:

TV Most

Foto: BBC

clock

Septembar 10, 2019   9:17

0

234

Britanski parlament suspendovan, poslanici odlučili da neće biti izbora

Donji dom Britanskog parlamenta ponovo je odbacio predlog premijera Borisa Džonsona da raspiše izbore. Nakon glasanja, parlament je suspendovan do 14. oktobra. Džonson obećao da će osigurati izlazak iz EU sa dogovorom i ponovio da neće biti odlaganja Bregzita.

 

Parlament je rano jutros glasao protiv raspisivanja izbora, prenosi Rojters.

Samo 293 poslanika je podržalo predlog premijera Borisa Džonsona.

Da bi se raspisali izbori, parlamentu je bilo potrebno 434 glasova, odnosno dve trećine od 650 predstavnika u Donjem domu parlamenta.

Nakon glasanja parlament je suspendovan, prema ranijoj odluci vlade, a poslanici će se vratiti u klupe 14. oktobra. Do 19. oktobra bi trebalo da se izjasne o sporazumu sa Evropskom unijom ukoliko do njega bude došlo.

Džonson je sednici parlamenta obećao da će zemlji osigurati izlazak iz Unije sa dogovorom na ključnom samitu Evropske unije sredinom oktobra i ponavlja da neće biti odlaganja Bregzita.

Ocenio je da opozicija želi da premijer vodi vitalne pregovore sa Unijom bez ovlašćenja da ih napusti, da žele da se Bregzit ponovo odloži, kao i da zanemaruju glas onih koji su glasali na referendumu.

"Njihova politika znači da bismo morali da uplaćujemo Briselu dodatnih 250 miliona funti nedeljno. Bez obzira na to koliko mehanizama ovaj parlament bude izmislio da bi mi vezao ruke, boriću se za sporazim u nacionalnom interesu. Ova vlada viće neće odlagati Bregzit'', poručio je premijer.

Izvor: RTS

BregzitVelika BritanijaBoris Džonsonparlament
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva