Britanski poslanici danas o zakonu o Bregzitu

:

:

TV Most

clock

Januar 09, 2020   15:05

0

45

Britanski poslanici danas o zakonu o Bregzitu

Britanski poslanici bi danas trebalo da odobre zakon koji će omogućiti izlazak zemlje iz Evropske unije 31. januara, čime bi se stavila tačka na više od tri godine natezanja oko uslova "razvoda".

U kasnijim popodnevnim satima, britanski premijer Boris Džonson će okrenuti stranicu jedne od najdubljih političkih kriza koje su poslednjih decenija pogodile zemlju, pošto poslanici donjeg doma parlamenta budu odobrili zakon o sprovođenju sporazuma o izlasku iz EU koji je prošle godine postignut s Unijom, konstatuje Rojters.

Portparol britanskog premijera je izjavio da će usvajanje zakona biti "značajan pozitivan korak".

O zakonu će se potom izjasniti i gornji dom, tako da ostaje dovoljno vremena do 31. januara.

Kada je lane u julu započeo mandat u Dauning Stritu nizom poraza u parlamentu, mnogi su smatrali da će Džonson verovatno imati najkraći mandat.

Umesto toga, on je osvojio petogodišnji mandat i ostavio glavnu opozicionu laburističku stranku u gotovo potpunom rasulu.

Očekuje se da će 31. januara Džonson odvojiti Britaniju od 27 drugih zemalja članica EU i time postati prva nacija koja je ikada napustila taj blok.

Tada započinje težak period trgovinskih pregovora koji će definisati novi odnos Britanije prema Evropi, njenom ključnom trgovinskom partneru.

Izvor: Танјуг

EUBregzit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva