:

:

TV Most

clock

Mart 30, 2020   12:57

0

52

Brkić: Mere države bolje od onoga što smo tražili

Unija poslodavaca Srbije (UPS) ocenjuje pozitivno mere države za pomoć preduzećima navodeći da je to više od onoga što je udruženje očekivalo, a posebno naglašavaju značaj podrške mikro i malim firmama, koju je juče najavio predsednik Aleksandar Vučić.

Država izdvaja 700 miliona evra za podršku mikro i malim preduzećima kako bi njihov biznis opstao posle krize koju je izazvao virus korona, a prema rečima predsednika Srbije, podsticaj će dobiti sva onda preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika, kao i da će svi koji su radnike zaposlili, država gledati da nagradi.

U Uniji poslodavaca kažu za Танјуг da su njihovi zahtevi državi bili mnogo skromniji od onog što je država ponudila, jer nisu imali informaciju koliko ustvari ima novca u državnoj kasi.

"Mnogo više nego što smo mi tražili je izloženo sinoć. To će biti velika stvar u ovoj teškoj situaciji borbe sa koronom. Naša vlada i predsednik su izašli sa merama koje će pomoći privredi da preživi, a možda čak i da joj da "odskočnu dasku" za ubuduće", kaže predsednik Izvršnog odbora UPS-a Andreja Brkić.

Podseća da je prethodnih godina popravljena likvidnost preduzeća u Srbiji i da je to udruženje u sklopu svojih ciljeva tražilo da se nastavi sa smanjenjem parafisklanih nameta, ali da je sada vreme da se takvi zahtevi "stave sa strane", dok kriza sa pandemijom ne prođe.

"Izgleda da je vlada bila pametna i sačuvala novac kao da je znala da će se desiti nešto što je nepredviđeno", rekao je Brkić i podsetio na to ko sve čini Socijalno ekonomski savet i kako se donose odluke u tom vladinom telu.

Na pitanje Танјуга da li je bilo zabeleženih slučajeva otpuštanja među članicama Unije, Brkić kaže da nije bilo otpuštanja, ili je ono bilo minimalno, a navodi suprotan primer jedne firme koja je povećala plate svojim radnicima.

"Mi radimo puno na tome da skupimo dobru radnu snagu i zbog toga smo tražili, tražimo i tražićemo da se smanje parafiskalni nameti, ali sada je vreme da se ti zahtevi stave sa strane", kaže Brkić navodeći da su predložene mere države podsticajne.

Posebno ističe pomoć države da se kroz bankarski sektor i garancijski fond pomogne mikro i malim preduzećima kojima je ta pomoć najneophodnija a kojima su banke u prethodnom periodu teško izlazile u susret kada je reč o odobravanju kredita, posebno ako su ta preduzeća imala finansijske probleme u prošlosti.

Mikro i mala preduzeća, kojih u Srbiji ima oko 600.000, kaže, ovim merama će moći da dobiju sredstva da se oporave i zaposle nove radnike

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva