:

:

TV Most

Foto: Printskrin/TV Prva

clock

Januar 21, 2022   23:13

0

46

Brnabić: Ako Rio Tinto bude tražio odštetu, spremni smo da se borimo

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je odluka o Rio Tintu pre svega doneta zbog građana i njihove zabrinutosti, te da su svi zahtevi demonstranata uslišeni.

Prema njenim rečima, sinoć su objavljene odluke o Rio Tintu i sve je završeno po tom pitanju.

"Ukoliko Rio Tinto bude tražio odštetu, mi smo spremni da se borimo", poručila je ona.

Dodala je da do pre šest meseci nije čula nijednu lošu stvar o projektu Jadar, kao i da nije dobila nijednu pritužbu od 2017. godine od kada je na čelu Vlade Srbije.

Brnabićeva je za televiziju Prva kazala da je Loznicu poslednji put posetila 26. februara 2020. godine i da tada o kompaniji Rio Tinto niti o eksploataciji litijuma niko nije pričao.

"Nisam ni mogla da znam da se ljudi tako osećaju", navela je premijerka.

Ona je kazala da kao predsednica Vlade nije htela da trpi stepen licemerja ekoloških protesta, te da njih sve do jednog plaćaju strane fondacije. "Taj novac dolazi od fondova, fondacija iz stranih zemalja", napomenula je.

Kako je rekla, kristalno je jasno da su ekološki protesti politički inspirisani.

Ona je kazala da s obzirom na to da je Savo Manojlović pravnik, neverovatno je da ne poznaje zakon. "Pritom zakon zbog koga je protestovao, zatvorio saobraćaj i postavio zahteve koje smo mi uslišili. Reč je o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi", pojasnila je ona i istakla da su ti zahtevi ispunjeni.

"Sada on ne želi da postupi u skladu sa zakonom, već želi da izađe i protestuje", rekla je.

Brnabićeva je napomenula da je Narodna skupština reagovala u roku od četiri dana od predaje njegovih zahteva.

"Narodna skupština je vratila dopis da je predlog inicijative nepismen, zato što u čitavom predlogu ne posotji obrazloženje koje po zakonu neophodan element. Nije Skupština čekala 15 dana, već četiri dana, a on je treći dan izašao da protestuje", kazala je ona.

Ona je napomenula da je Skupština sve uradila po zakonu, ali je Manojlović uprkos tome što su mu zahtevi uslišeni opet protestovao.

"Vi lepo gospodine Manojloviću ispravite svoj predlog, dajte Skupštini, skupljajte potpise i to je to", rekla je Brnabić.

Premijerka Brnavić objasnila je da zatvaranje projekta Rio Tinto nema veze sa slučajem Novaka Đokovića, koga je novinska agencija Rojters povezala sa celim slučajem, jer mu je prošle nedelje zabranjeno da igra na Australijan openu. "Ne bih da sakupljam jeftine političke poene i pričam o tome, ovo nema veze sa Đokovićem. Mi smo se borili za Novaka kao za našeg državljana, i drago nam je da je on došao kući", rekla je Brnabić.

Izvor: B92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva