:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2023   13:56

0

134

Brnabić: BDP regiona porastao bi za sedam odsto ako bi svi ušli u Otvoreni Balkan

Predsednica Vlade Ana Brnabić  izjavila je danas da su glavni strateški prioriteti spoljne politike Srbije EU i regionalna saradnja i tim povodom naglasila da su samo u decembru 2022. evropske kompanije u Srbiji direktno zapošljavale 281.363 ljudi, a da bi kada bi sve zemlje regiona ušle u projekat Otvoreni Balkan BDP regiona porastao za sedam odsto.

"Kada pogledate našu ekonomiju mi smo već praktično deo EU, 70 odsto stranih direktih investicija dolazi iz zemalja članica EU, 65 odsto našeg izvoza ide na tržište EU", rekla je Brnabić u uvodnom delu regionalne konferencije "Evroatlantske integracije zapadnog Balkana, perspektive - Zapadni Balkan, Transatlantska saradnja i građansko društvo". 

Predsednica vlade ističući spoljno-političke strateške prioritete Vlade Srbije - evropske i regionalne integracije, podsetila je da su evropske kompanije u Srbiji daleko najveći i najvažniji poslodavac i direktno i indirektno.

"U decembu 2022. kompanije iz EU u Srbiji driktno su zapošljavale 281.363 ljudi", rekla je ona i dodala da je to ukupno, ako se pogledaju ekonomski modeli, i naš izvoz na tržište EU, četiri i pet puta više dodatnih radnih mesta.

Brnabić je u uvodnom delu skupa govorila i o značaju incijative Otvoreni Balkan, ne zato što je to naša autohtona incijativa, već što implementacija odluka ne zavisi od konsenzusa, kao što je to u slučaju drugih incijativa poput CEFTA sporazuma i Berlinskog procesa.

"Ako bi se u okviru inicijative Otvoreni Balkan primenili svi sporazumi koje imamo Albanija, Severna Makedonija i Srbija, to bi na godišnjem nivou doprinelo rastu BDP do jedan odsto, odnosno od 0,5 i 0,7 odsto, a ako bi se svi unutar ZB priključili incijativi i ratifikovali i primenili sve sporazume o kojima razgovaramo imali bismo potencijal da se u narednih nekolio godina BDP regiona poveća za sedam odsto", rekla je Brnabić.

Predsednica vlade podsetila je da je EU daleko najveći donator u Srbiji.

Brnabić je naglasila da svako od nas mora priznati da je EU najveći mriovni projekat čovečanstva i daleko najuspešniji.

"Zemlje Zapadnog Balkana treba da budu deo mirovnog projekta i verujem da drugotrajni mir i rauzmevanje među zemljama ZB može biti garantovano najbrže kroz naše zajedničko članstvo u EU", rekla je Brnabić koja je govorila o tri glavna razloga zašto EU integracije jesu i treba da budu osnivni prioritetn naše spoljne potlike, kao i regionalna saradnja.

Takođe, rekla je da bi i svaka percepcija nestabinosti uticala na investicije u Srbiji.

Poslednjih 10 godina, zahvaljujući inicijativama koje su se bavile regionalnom saradnjom i u velikoj meri i Brislekom sporazumu potpisanom 2013. obezbedili smo, kako je dodala, percepciju stablnosti ili percepciju da će biti manje  nestabilnosti i da svari u ovom delu Evrope ide u dobrom smeru.

"Nema stabilne Srbije ni jake Srbije ako region nije jak i dobro povezan zato je u vitalnom interesu Vlade Srbije da se bavi povezivanjem u dobrobiti, ekonomskoj, političkoj, i svakoj drugoj za sve koji žive u ovom regonu", rekla je Brnabić u uvodnom deli konferencije, na kojoj su govorili i norveški i američki ambasador Jern Eugen Jelstad i Kristofer Hil.

Skup oraganizuje Balkanski fond za demokratiju nemačkog Maršalovog fonda SAD kao deo projekta "Jačanje EU integracija u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji" uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Konferenciji prisustvuju i ambasadori SAD, Velike Britanije, kao i ministar za evropske integracije Tanja Miščević i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni doijalog Tomislav Žigmanov.

Izvor: T a n j u g; Foto: Sputnik

BrnabićBDPregionOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva