:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2019   20:35

0

26

Brnabić: Besmisleno potpuno zabraniti mini hidroelektrane

 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je besmisleno u potpunosti zabraniti izgradnju mini hidroelektrana i ocenila da je to tema koja je politizovana, a nema nikakve veze sa politikom.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanje poslanika Ðorđa Vukadinovića dokle se stiglo sa izmenama Zakona o zaštiti prirode i da li će one zaista sadržati zabranu izgradnje mini hidroelektrana, ili samo zabranu u zaštićenim područjima.

Brnabić je rekla da u potpunosti razume potrebu za zaštitom životne sredine i da je apsolutno za to, ali da misli da se u Srbiji ponovo ide u ekstreme kada je reč o nekim problemima posebno zato što, dodala je, volimo da politizujemo neke teme koje nemaju nikakave veze sa politikom, kao što je izgradnja mini hidroelektrana.

"Korak po korak došli smo do toga da bi trebalo potpuno zabraniti izgradnju mini hidroelektrana, a ne samo u zaštićenim područjima", rekla je ona i ocenila da je to u potpunosti besmisleno.

Navela je da je 2018. godine u Evropi ponovo povećana količina elektricne energije proizvedene u hidroelektranama i to najvećim delom u mini hidroelektranama i konstatovala da zemlje koje mnogo više od Srbije vode računa o zaštiti životne sredine nastavljaju da grade mini hidroelektrane.

"Građani treba da razumeju do koje mere se politizuje ovo pitanje i molim vas da ne idemo u ekstrem, da ne budemo toliko neozbiljna zemlja da kažemo da zbog jednog ili dva problema treba u potpunosti zabraniti male hidroelektrane. Mislim da je to potpuno besmisleno", dodala je Brnabić.

Na pitanje Vukadinovića odgovorio je i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan koji je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno primio delegaciju ljudi koji smatraju da mini hidroelektrane ne treba da postoje u zaštićenim dobrima.

"Ja i dalje mislim da mini hidroelektrane nisu poželjne u zaštićenim dobrima", naveo je Trivan.

Izvor: Танјуг

Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva