:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 09, 2020   12:08

0

73

Brnabić: Broj hospitalizovanih opada već 11 dana

Ohrabruje pad broja zaraženih, mada je on i dalje visok, ali još više ohrabruje broj hospitalizovanih, jer imamo 11 uzastopnih dana u kojima broj hospitalizovanih opada, a već u poslednjih nekoliko dana imamo više otpuštenih iz bolnica, nego primljenih, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

 

"Pad broja zaraženih znači da su građani disciplinovani, da se zajedno borimo i da mere daju rezultate. I dalje je visok broj 255 zaraženih dnevno, i potrebno je da nastavimo da budemo disciplinovani, dok se ne nađe vakcina i dok nam ne bude dostupna", rekla je Brnabićeva za TV Prvu.
Ona je rekla da se radi svakodnevno na tome da Srbija bude jedna od prvih 20 zemalja koje će dobiti vakcinu, te da se pregovare s raznim kompanijama i partnerima.
"Pregovaramo s nekoliko partnera, ali ne bih dalje o tome. Ali, mogu da garantujem da ćemo biti jedna od prvih zemalja koja će dobti vakcinu, koja će biti u Srbiji tek kada bude potpuno bezbedna. Sve protokole i dokumentaciju o fazama testiranja već danas gledaju stručnjaci", rekla je Brnabićeva.
Dodala je da ako dođe do opuštanja, postoji mogućnost i verovatnoća da ponovo dođe do zaražavanja velikog broja ljudi.
Na pitanje da li "preti" policijski čas, premijerka je rekla da je jako daleko od toga, jer ako se svi pridržavaju mera koje su na snazi, stvari mogu da se drže pod kontrolom.
"Očekujemo da dodatno pada broj obolelih i hospitalizovanih, da se bolnice vraćaju u nonkovid režim. Pripremamo se za jesen i zimu. Daleko smo od restriktivnih mera, ali ove koje su sada na snazi ostaće još neko vreme, moraćemo i dalje da držimo distancu i nosimo masku", rekla je premijerka.
Na pitanje o poverenju građana u krizni štab, rekla je da nije bilo poljuljano poverenje građana u štab, već da joj se čini da u određenim političkim i drugim krugovima to poverenje nikada nije ni postojalo, a da su se oni od prvog dana trudili da to prošire i među građane.
"I pored pokušaja da građani nemaju poverenje u Krizni štab, mislim da najveći broj građana ima povrenje u te ljude, da im veruje, da ih sluša i da prati pres konferencije", rekla je Brnabić.

Reforme i ulaganja u narednom periodu u zdravstvu
 

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da se najveće reforme i ulaganja u narednom periodu mogu očekivati u sektoru zdravstva, istakavši da se država time želi zahvaliti medicinskom osoblju i pokazati koliko je zemlji važno zdravstvo.
Brnabićeva je kazala da je beskrajno srećna i izuzetno ponosna što je fiskalnom disciplinom i boljim ekonomskim rezultatima država uspela da poveća plate lekarima i medicinskim sestrama.
"To će biti naš dalji fokus i prioritet. Time što smo toliklo investirali u zdrastvo, uspeli smo da se izborimo da imamo sve bolje uslove. Sve bolnice koje su bile u prvoj fazi odbrane od kovida su bile renovirane. Nismo stigli da završimo Infektivnu kliniku ali ulažemo pet miliona, i radovi se nastavljaju. Uskoro ćemo ih završiti. U Dedinje 2 ulažemo 22 miliona evra. To nije kovid bolnica ali će pružati podršku srčanim pacijentima. To je ono gde ćemo nastaviti da pružamo podršku", podvukla je Brnabićeva.
Ona je ukazala da će država pokušati i da odmori lekare i medicinsko osoblje, jer su oni heroji ovog vremena.

U utorak odluka o nastavi 

Ana Brnabić je rekla da Ministarstvo prosvete radi na uputstvu i da će u ponedeljak biti održan finalni sastanak, koju će Krizni štab u utorak usvojiti.

"Najbliži smo tome da od 1. septembra đaci od prvog do petog razreda pohađaju nastavu u školama", rekla je premijerka.

Nakon toga, kaže, ministar prosvete obavestiće javnost kako će izgledati nastava u predstojećoj školskoj godini.

Ukazala je da će biti izdato uputstvo za roditelje, da se sa UNICEF-om, priprema i video koji će biti emitovan na svim nacionalnim frekvencijama, a koji se tiče ponašanja đaka u školama, ali i kako roditelji da obezbede da bolesna deca ne idu u školu, kako da se to proverava.

Upitana za univerzitete rekla je da tu država nema toliko ingerencije zbog autonomije univerzteta.

"Trudićemo se da im budemo na usluzi, da pružimo stručnu pomoć i sve ostalo. Preporuka je sve ono što je bilo do sada, da se na falultetima drži nastava uz obavezne mere prevencije, nošenje maski, držanje distance, stalno čišćenje i provetravanje prostorija. Koliko tu sami fakulteti rade je do autonomije univerziteta", objasnila je Brnabićeva.

Kazala je da ne postoji mnogo prostora za državu da utiče na to, osim stručne pdorške koju može da pruži, i preko studentskog smeštaja i izolacije za studente koji budu zaraženi.

Paralelno sa borbom protiv korone važno održati privredu

Novac iz novog paketa pomoći privredi od 66 milijardi dinara već je počeo da se troši, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić, precizirajući da se to čini za 60 odsto minimalca za mikro, mala i srednja preduzeća.
Brnabićeva je za TV Prva kazala da se nastavlja podrška kroz Fond za razvoj s komercijalnim bankama, kao i da će se obezbediti dodtna sredstva za ugostiteljstvo, industriju...
Kako kaže, turizam dobro stoji jer su domaći gosti ostali u zemlji tako da je u hotelima u unutrašnjosti dobra situacija, a problem su hoteli i situacija u velikim gradovima - Beogradu, Novom Sadu, delimično u Nišu i Kragujevcu.
Premijerka podseća da je Srbija u grupi zemalja koja je pružila najveću podršku privredi, 12 odsto BDP-a, od čega se i vide rezultati.
U tom smislu, kaže nismo imali pad zaposlenosti, već blagi rast. "Mi smo i dalje zemlja koja malo zaostaje za Litvanijom u ekonomskom rastu, odnosno po tome koliko nam je mali bio ekonomski pad i zato i imamo drugi talas podrške da damo vetar u leđa privredi dok se ne oporavi evropska ekonomija. Za nas je dobra vest oporavak u Nemačkoj, posebno u autoindustriji", kazala je Brnabićeva.
Ona je dodala da su za Srbiju najbitnije nemačka i italijanska privreda, kojoj će trebati malo više vremena da se oporavi.
Upitana kako je država uspela da održi poverenje stranih investitora, Brnabićeva kaže da se to ogromno poverenje stiče od 2014. godine i to tako što je postojao otvoren odnos sa svima i strani investitori su mogli da računaju na to da će se u Srbiji nastaviti da radi na poboljšanju poslovnog okruženja.
Premijerka očekuje da se tokom septembra i oktobra polože kameni temeljci za još neke pogone, kao i da zemlja napreduje na Duing listi.
Zdravstvo će biti u ovoj meri finansirano sve dok za to bude bilo potrebe, istakla je Brnabićeva i kazala da se upravo zbog toga oporavlja privreda, kao i da su zadati limiti da se ne ide preko 60 odsto javnog duga i sedam odsto deficita u budžetu. "Davaćemo taj novac i zato je važno da paralelno sa tim držimo našu privredu, da radimo", kazala je premijerka.
Svima onima koji kritikuju to što se zemlja prerano otvorila, Brnabićeva je poručila da bi, da se kasnije otvorila, ne bi bilo dovoljno novca za zdravstvo i finansiranje borbe protiv epidemije korona virusa.
"Moramo da vidimo kako da budemo što fleksibilniji i da vidimo kako naša privreda što pre da radi uz zdravtsvene mere. Naša privreda se dobro drži, hvala Bogu, i za to smo imali i za podršku zdravstvu i za testove i zato je važno da se drži balans", rekla je premijerka.

Izvor: Tanjug, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva