:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2022   8:03

0

160

Brnabić danas u Briselu sa Melakisterom,Varheljijem i Boreljom

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je jednodnevnu zvaničnu posetu Briselu radnim doručkom sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

U nastavku dana Brnabić će predvoditi delegaciju Srbije na šestom sastanku Saveta za stabilzaciju i pridruživanje između EU i Srbije i održati bilateralne razgovore sa najvišim zvaničnicima EU.

Za 14.00 časova planirano je i zajedničko obraćanje medijima premijerke Srbije, šefa diplomatije EU, Žosepa Borelja i evropskog komesara za proširenje, Olivera Varhejija.

Radnom doručku sa nekadašnjim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, a sada predsedavajućim Odbora za spoljnu politiku, Dejvidom Meklaisterom, prisustvuje i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, a to će biti prilika da se razmotri evrointegracioni proces Srbije, reforme koje zemlja sprovodi da putu ka EU, ali i ukupna situacija u regionu i Evropi.

Mekalister je juče ponovo izabran na čelo najuticajnijeg i najvećeg odbora Evropskog parlamenata.

11:23 - Brnabić bilateralno sa Varhejijem i Boreljom

Premijerka Brnabić sastala se u Briselu sa komesarom za proširenje EU, Oliverom Varhejijem.

Sastanak je prilika da se direktno razgovara o postignutom napretku Srbije u EU reformama, posebno kada je reč o vladavini prava i nedavno održanom referendumu o izmena Ustava u oblasti pravosuđa.

Brnabić i Varheji će razmotriti i naredne korake koji predstoje Srbiji na putu ka članstvu EU i pripreme za otvaranje novih klastera.

Srbija je u decembru prošle godine otvorila klaster 4 koji obuhvata oblasti Zelene agende i održivog povezivanja.

Za otvaranje u ovoj godini već je spreman klaster 3 koji sadrži osam poglavlja konkurentnosti i inkluzivnog rasta, a radi se i na pripremi za otvaranje klastera 5 koji obuhvata poglavlja iz oblasti poljoprivrede, resursa i kohezije.

Od 11:30 u zgradi Saveta EU u Briselu počinje šesti sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije kome će predsedavati šef diplomatije EU, Borelj, a delegaciju Srbije će predvoditi predsednica Vlade, Ana Brnabić i ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović.

Očekuje se da se nakon Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, oko 14 časova, na zajedničkoj konferenciji za štampu javnosti odbrate Brnabić, Borelj i Varheji.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

BriselBrnabićEUSavet za stabilizaciju i pridruživanjeMekalisterVarheljiBorelj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva