:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 20, 2020   22:29

0

106

Brnabić: Dolazak investicija je fantastična vest

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je ove teške godine zabeležila toliki priliv investicija.

"To je za mene fantastična vest. Investitori iz Japana i Nemačke su najkonzervativniji i najoprezniji. Ovo je kruna za sve napore Aleksandra Vučića od kada je postao premijer 2012. Ovo znači još samo više investicija, ne samo iz Azije, već i drugih delova sveta", rekla je Brnabić u emisiji "Hit tvit" tv Pink.

Govoreći o kritičarima, Brnabić ih savetuje da se uozbilje i izbalansiraju svoje stavove.

"Kada pričamo o aerozagađenju, imate ljude koji vas kritikuju što gradite mini hidroelektrane, vetroparkove, a drugi dan kritikuju termoelektrane. Savetujem ih da se uozbilje i izbalansiraju svoje stavove jer su ovako smešni", rekla je Brnabić.

"Čitava nedelja za nama, pored borbe protiv korone ostavila mi je osećaj optimizma. Imali smo četiri važne stvari: otvaranje kovid bolnice u Kruševcu, druga je investicija u Inđiji, treća otvaranje dejta centra u Kragujevcu, i četvrta povratak našeg umetnika Stefana Milenkovića u Srbiju", kazala je Brnabić.

Prve količine vakcina stižu do kraja godine

Prve vakcine protiv koronavirusa, za vakcinaciju stanovništva, stići će u Srbiju do kraja godine, izjavila je večeras premijerka Ana Brnabić i navela da će prvo stići Fajzerova vakcina, jer je sa tim proizvođačem Srbija prvo sklopila ugovor.

"Mi smo potpisali bilateralne ugovore sa Fajzerom, Sputnjikom Ve i sa kineskim Sinefarmom. Po planu isporuke deo vakcina očekujemo do kraja godine. Prvo Fajzerove. Nadam se da ćemo dobiti i vakcine od kineskih i ruskih partnera, a od januara i februara veće količine", rekla je Brnabić za tv PInk.

Ona je ocenila da je Srbija odradila dobar posao, jer nije bilo lako doći do proizvođača vakcina.

"Srbija je imala finansijsku moć da stane u red za vakcine i politički kredibilitet da razgovara sa proizvođačima. Mnoge zemlje nisu mogle da dođu do proizvođača. Do njih se dolazilo preko političkih kanala i veza. Najveći deo političke komunikacije je vodio predsednik Vučić", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li će se u Srbiji proizvoditi ruska vakcina, premijerka je kazala da su razgovori o tome sa ruskom stranom u toku.

Stiglo još 50 uzoraka Sputnjik Ve, stižu i reagensi

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da je Rusija u subotu poslala Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije još 50 uzoraka vakcine protiv koronavirusa Sputnjik Ve, radi registracije te vakcine.

Brnabić je gostujući na televiziji Pink rekla i da će u toku naredne nedelje ruska strana poslati još neke reagense i dokumentaciju.

"Hvala partnerima iz Ruske federacije, jer na najefikasniji način rade sa nama na ispitivanju valcine Sputnjik Ve. Hvala im na partnerskom odnosu", rekla je Brnabić.

Govoreći o sve većem otporu Zapada prema Rusiji, Brnabić je kazala da Srbija ima svoju politiku, za koju je rekla da je u najboljem interesu naših građana.

Vlada radi na problemu zagađenja vazduha

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da Beograd nije jedan od najzagađenijih gradova, ali i da je problem zagađenja vazduha višedecenijski i da je vlada počela da radi na tome.

Brnabić je u emisiji tv Pink "Hit tvit" objasnila da Beograd nema dovoljno mernih stanica, poput drugih gradova Evrope, ali da je vlada počela da investira u tu oblast.

"Sve probleme rešavamo, uključujući i ovaj. Postavili smo kamen temeljac za još jedno postrojenje za odsumporavanje u termoelektrani Nikola Tesla, što je investicija od 187 miliona evra. Postrojenje za odsumporavanje u bloku A je već u toku, biće gotovo do početka 2023. godine. Kostolac smo završili. To su sve skupe investicije, od preko 600 miliona evra", rekla je Brnabić.

Ona je kao jedno od tri najbitnija poglavlja na putu ka EU izvdvojila i poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

"Za mene postoje tri ključna poglavlja. Jedno je najteže-35 koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, najkompleksnije je 23 koje se odnosi na vladavinu prava, a najskuplje je 27, koje se odnosi na životnu sredinu", rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade je najavila i da će do kraja godine na Koridoru 10, odnosno na autoputu "Miloš veliki", biti puštena u rad tri punjača za električna vozila.

"Time želimo da postanemo deo panevropske mreže puteva i stimulišemo ljude da koriste električne automobile, a strance da znaju da mogu da prolaze sa svojim električnim vozilima kroz našu zemlju", rekla je Brnabić.

Izvor: T a n j u g

Ana Brnabićvakcinekoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva