:

:

TV Most

clock

Oktobar 09, 2019   15:34

0

134

Brnabić: Država želi da obolelim od multiple skleroze više pomaže

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da intenzivno razmišlja o tome kako vlada da odvoji više sredstava i pomogne obolelim od multiple skleroze od koje obolevaju uglavnom mladi koji, ako nemaju adekvatnu terapiju, postaju osobe sa jako velikim stepenom invaliditeta.

"Umesto da žive svoj život, da doprinose društvu i stvaraju porodice, ako nemaju adekvatnu terapiju, postaju ljudi koji moraju da se oslanjaju na društvo za svaku vrstu pomoći i podrške", rekla je Brnabić na obeležavanju Nacionalnog dana davanja u OŠ "Boško Buha" koju pohađa 83 dece sa smetnjama u razvoju.

Predsednica vlade rekla da je veoma muči problem obolelih od multiple skleroze.

"To su užasno skupe terapije, postoji jako mali broj zemlja koje pokrivaju 100 odsto terapije. Mi pokrivamo samo 12 ili 13 odsto, i moramo bolje, ali su to redovi veličine desetine miliona evra godišnje a kako bolest napreduje u sledećim godinama reč je o stotinama miliona evra", rekla je Brnabić i dodala da o tom problemu želi da razgovara i sa Savetom za filantropiju kojim predsedava.

"Vlada želi da učini nešto, ali mora da odvoji sredstava i za druga oboljenja - za retke bolesti, druge vrste teških oboljenja, ... ali ovo je nekako važno, to su mladi kojima moramo da nađemo način da pomognemo i da radimo sa njima", rekla je o ona i dodala da je svaki dan muči pitanje kako da se poveća procenat pokrivenosti lečenja obolelih.

Multipla skleroza napada centralni nervni sistem i kičmenu moždinu. Pojavljuje se tiho i vrlo je nepredvidiva. Ipak, ukoliko lečenje počne na vreme, bolest može da se zaustavi i kontroliše. U Srbiji od MS boluje oko 9.000 ljudi.

Ove godine, Nacionalni dan davanja je usmeren ka investiranju u budućnost Srbije kroz unapređenje osnovnoškolskog obrazovanja.

Prošle godine, kada je prvi put obeležen bio je fokusiran na Petnicu. Naredne godine bi mogao biti posvećen obolelim o MS ali odluka o tome će biti odneta i na osnovu predloga građana i civilnog društva.

Izvor: Танјуг

Brnabićmultiple skleroza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva