:

:

TV Most

clock

Oktobar 08, 2019   16:16

0

75

Brnabić: E-papir smanjuje procedure i štedi novac

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić navodi da je cilj projekta "e-papir - od šaltera do digitalne transformacije" smanjenje administrativnih troškova privrede za 15 do 20 odsto do 2021. godine.

Ana Brnabić je, učestvujući na konferenciji o poboljšanju uslova poslovanja i smanjenja administrativnog opterećenja privrede, istakla da je krajnji cilj projekta da građani i privreda sve administrativne poslove, za koje su morali da odlaze od šaltera do šaltera, obavljaju jednim klikom iz stana ili kancelarije.

Brnabićeva je ukazala na to da je od 1. juna 2017. godine, kada je pušten u rad sistem za automatsku razmenu podataka, više od 5,3 miliona podataka elektronski razmenjeno u okviru javne uprave.

Premijerka je podsetila na to da je od 1. oktobra 2018. godine ukinuta obaveza korišćenja pečata za privredu, ali da pojedini službenici to i dalje traže, tako da je tim povodom preko kontakt centra stiglo 350 prijava.

Prema njenim rečima, osim digitalizacije veoma važna komponenta jeste i kontinuirana edukacija službenika u državnoj upravi, lokalnim samoupravama i javnim preduzećima kako bi efikasnije ispratili promene.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručio je da je pomenuti projekat važan posebno za mala i srednja preduzeća, koja stvaraju 35 odsto BDP-a u Srbiji.

Srbija ide u pravom smeru, rangira se dobro na "Duing biznis listi" Svetske banke za mala i srednja preduzeća, ali moraju još da se smanje parafiskalna opterećenja, naveo je on i dodao da je EU finansirala projekat grantom od 2,5 miliona evra.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib naglasio je da je kvalitet javnih usluga indikator dobre uprave.

Tomas Šib na konferenciji "e-papir – od šaltera do digitalne transformacije”

Efikasna administracija i pouzdano sudstvo su važni za privlačenje stranih investitora, podvukao je on i napomenuo da je stvaranje moderne administracije dugoročan proces koji traži koordinaciju više zainteresovanih strana.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić ponovila je da je cilj projekta smanjenje administrativnog opterećenja privrede, ističući da su i privrednici imali priliku da daju predloge o tome šta bi moglo da se menja.

Tošićeva je podvukla da konsultacije sa privredom, ali i sa građanima, više nisu izuzetak, već postaju praksa.

Pomoćnica ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović Jovanović objasnila je da je cilj projekta "e-papir" da olakša privrednicima razumevanje poslovnog okruženja i obavljanje svih administrativnih poslova sa državnom upravom.

Resorno ministarstvo od početka učestvuje u ovoj inicijativi. Ovde smo da sumiramo rezultate, ali i da pripremimo učesnike za narednu fazu u kojoj bi trebalo da se završi optimizacija postupaka i da se veća pažnja posveti digitalizaciji, od koje bi mala i srednja preduzeća mogla da imaju najveću korist, zaključila je ona.

Izvor: Танјуг

Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva