:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 21, 2019   19:20

0

167

Brnabić: Građani Srbije nemaju čega da se plaše

Premijerka Ana Brnabić rekla je za RTS da je Srbija demokratsko i pristojno društvo i da vlast ničime nije izazvala radikalizaciju protesta. U emisiji "Oko" je poručila da je uvek otvorena za dijalog, ali ne i za razgovore sa nasilnicima.

Ana Brnabić je rekla da i dalje ima gorak ukus u ustima zbog upada demonstranta na čelu sa pojedinim liderima Saveza za Srbiju u RTS.

"Neverovatno je ono što smo videli – vandalski čin nasilja protiv svake moguće slobode medija", rekla je Brnabićeva i dodala da je njeno gostovanje na javnom servisu jedan način njene podrške RTS-u i zaposlenima.

Upadom na RTS su, smatra, završeni mirni protesti.

"Srbija je demokratsko i pristojno društvo. Vlast ničim nije izazvala radikalizaciju protesta, dozvoljavali smo ih, to je jedno od osnovnih demokratskih, ljudskih prava – da se izađe na ulicu i iskaže neslaganje. To je bilo u redu to trenutka kada je prešlo u nasilje", navela je Brnabićeva.

Premijerka je rekla da se velika većina građana protivi nasilju i da ne pozdravlja nasilni upad na RTS, pretnje medijima i nošenje motorne testere po hodnicima.

Premijerka je rekla da se, otkako je došla na čelo Vlade Srbije, trudi da održi i uspostavi dijalog ako ga nema. Razgovarala je, kaže, o različitim temama sa organizacijama civilnog društva, između ostalog i sa Kućom ljudskih prava, koja se ne slaže sa politikom valde.

Neće, međutim, da razgovara sa Boškom Obradovićem. "Sa fašistima, vandalima i nasilnicima ne razgovaram. Razgovaraću sa ljudima sa kojima se ne slažem, da sednemo i da pojasnim naše stavove, čujem šta misle, da se bolje razumemo", rekla je Brnabićeva.

Građani Srbije nemaju čega da se plaše, istakla je Ana Brnabić. "Pokazali smo svih ovih nedelja, a naročito kada su radikalizovani, da je država Srbija u potpunosti sposobna da sačuva red, ustavni poredak i da zaštiti demokratsku volju građana", navela je Brnabićeva i zahvalila pripadnicima MUP-a na tome kako su se poneli.

Odnosi sa Prištinom, samo Vašington učinio više od osude

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, Ana Brnabić je rekla da ukidanje taksi nije na vidiku.

"Ne vidim da Priština razmišlja o tome da postupa konstruktivno, u skladu sa vremenom u kome živimo. Priština pokušava da zaoštrava dalje situaciju i da se što više odmakne od dijaloga", ocenila je Brnabićeva.

Ističe da nemačko-francuska inicijativa koja se spominje, treba da bude usmerena ka ukidanju taksi, jer će Beograd tek onda nastaviti dijalog.

Iako su svi jednoglasno osudili uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, samo je Vašington učinio i korak više.

"Oni su uskratili vize za lidere iz Prištine, oni su jedini napravili potez da suspenduju neku drugu vrstu saradnje sa službama bezbednosti, jedini koji su učinili nešto osim deklarativnog pozivanja Prištine da ukine takse", rekla je Brnabićeva.

Odnosi sa Prištinom za sada nisu uticali na investitore. Brnabićeva kaže da je to zahvaljujući odgovoru Srbije koja nije uzvratila kontramerama, već se trudi da održi stabilnost. 

Nema problema za dalji rast plata i penzija

Kada je u pitanju privredni rast, Brnabićeva je rekla da je zabeležena manja proizvodnja Fijata, ali da Železara nije smanjila proizvodnju.

Ističe da usporava i evropska privreda, između ostalog i nemačka i italijanska privreda, koje su glavni partneri Srbije.

Na konstataciju da EPS nije sproveo sve strukturne reforme, premijerka je rekla da su neke reforme EPS-a pokrenute, ali da ima jop mnogo posla i da se na tome radi sa MMF-om.

Brnabićeva je rekla da imamo suficit u budžetu, da pada javni dug.

"U svakom slučaju deluje da nema problema sa daljim povećanjem penzija i plata, moramo da budemo oprezni i da to ne ugrozi fiskalnu stabilnost, ali verujem da ćemo i ove godine moći da podignemo i penzije i plate", rekla je Ana Brnabić.

Izvor: RTS

Ana Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva