Brnabić Hejlu: Platforma - još jedan potez Prištine protiv dijaloga

:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 08, 2019   15:48

0

112

Brnabić Hejlu: Platforma - još jedan potez Prištine protiv dijaloga

Podsekretar za politička pitanja Stejt departmenta Dejvid Hejl izjavio je danas, u razgovoru sa predsedicom Vlade Anom Brnabić, da će SAD nastaviti da insistiraju na ukidanju taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, kako bi se otvorio put za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

On je zahvalio Beogradu na nepreduzimanju recipročnih mera i preneo da se SAD nadaju da će sporazum Srba i Albanaca biti postignut, kako bi se osigurala stabilnost u regionu i omogućio brži ekonomski razvoj, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Takav dogovor, prema rečima Hejla, mora biti prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu.

Brnabić je zahvalila američkom zvaničniku na podršci i istakla da Srbija želi dalje unapređenje odnosa sa SAD na svim nivoima.

Ona je naglasila da je usvojena platforma poslednji u nizu poteza Prištine koji nedvosmisleno ukazuje da tamošnji politički lideri rade sve da bi opstruisali postizanje dogovora Srba i Albanaca.

"Nesprovođenje Briselskog sporazuma, uvođenje taksi od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, formiranje vojske tzv. Kosova i usvajanje platforme su potezi koji imaju isti cilj, a to je prekid dijaloga Beograda i Prištine i radikalizacija odnosa", rekla je Brnabić i dodala da je Beograd kroz odgovornu politiku pokazao da je čvrsto pri stavu da je dijalog jedini instrument za postizanje kompromisnog rešenja i dugoročne normalizacije odnosa Srba i Albanaca.

"Mi smo uvek opredeljeni za mir i dijalog, ali Priština i svi naši partneri moraju da znaju da postoje crvene linije preko kojih nikada nećemo preći", kazala je Brnabić i dodala da se "racionalno ponašanje Beograda ne sme tumačiti kao slabost, nego kao posvećenost pronalaženju kompromisa".

Izvor: Танјуг

BrnabićHejlplatformaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva