:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2022   17:15

0

65

Brnabić i Belije o partnerstvu u energetici, zaštiti životne sredine...

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa direktorom za Evropu, Bliski istok i Aziju pri Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD) Sirilom Belijeom o strateškoj saradnji i partnerstvu u oblasti infrastrukturnih projekata, energetike tranzicije i zaštite životne sredine.

Predsednica vlade istakla je da je saradnja sa Francuskom razvojnom agencijom izuzetno značajna, pre svega u oblastima energetske tranzicije i unapređenju energetske bezbednosti i nezavisnosti, kao i sprovođenju zelene agende, koje je ocenila kao projekte za budućnost i strateški cilj buduće vlade.

Unapređenje energetske efikasnosti i napori koje preduzimamo, odrediće pravac razvoja energetskog sektora u narednim decenijama, ocenila je premijerka i objasnila da je cilj istovremeno i postizanje bezbednosti u gasnom sektoru, kroz projekat interkonekcije sa Bugarskom, što je jedan od najvažnijih projekata koji Srbija realizuje sa Evropskom unijom.

Direktor Francuske razvojne agencije istakao je da je da su, zahvaljujući zajedničkoj inicijativi, saradnji i posvećenosti, u toku par godina, postignuti značajni rezultati u sprovođenju klimatske politike i kreiranju institucionalnog okruženja za razvoj zelene agende i dostizanju EU standarda.

On je naveo da je AFD posvećena nastavku i proširenju saradnje sa Srbijom i u drugim značajnim oblastima, poput energetske tranzicije, kroz tehničku i ekspertsku podršku.

Brnabić je izrazila uverenje da će se nastaviti saradnja i na projektima koji se tiču ulaganja u železničku infrastrukturu koje Srbija sprovodi sa ovom francuskom agencijom.

Ona je istakla da su francuske firme u značajnoj meri prisutne na našem tržištu i izrazila uverenje da će zajedničkih projekata u budućnosti biti još više i u oblastima inovacija, biotehnologije i veštačke inteligencije.

Izvor: T a n j u g

BrnabićBelije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva