:

:

TV Most

clock

Oktobar 07, 2022   12:29

0

113

Brnabić i Vučić danas o energetici

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o energetici i zahvalila svima u EU koji su bili za to da se odluka u vezi sa sankcijama za rusku naftu pomeri do 1. decembra.

“Ukoliko Srbija ne bi bila izuzeta od sankcija, to bi bila pogubna odluka. Snašli bismo se, plaćali bi skuplje, ali to ne bi bilo fer”, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ona je istakla da će Srbija morati da donese neke strateške odluke i preispita neke stvari koje se tiču energetike.

“Ja ću danas imati sastanak sa predsednikom Vučićem i u vezi sa tim. Verujem da će predsednik već sutra govori na tu temu, pre toga ne bi bilo u redu da govorim”, rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla da je značajan problem u svemu tome što jedini naftovod preko koga Srbija može da dobije naftu je JANAF u Hrvatskoj koja je, kako su preneli hrvatski mediji, insistirala da se Srbija ne izuzme iz paketa sankcija, odnosno da bude jedna od zemalja kojoj će biti zabranjeno da dobije rusku naftu.

Očigledno je, primetila je Brnabić, Hrvatska spremna da energetiku koristi u političke svrhe, a upravo je EU zamerila Rusiji da koristi energente u političke svrhe.

“Pitanje je sada da li i na koji način možemo da diversifikujemo kako bi umanjili te rizike. Za JANAF godišnje plaćamo 45 i 48 miliona evra za korišćenje i nijedan dan nismo kasnili sa plaćanjem, niti smo ostali dužni”, rekla je ona.

Ukoliko Srbija ne bude izuzeta iz sankcija, to znači da bismo naftu plaćali skuplje 20 odsto što znači, kako je rekla, stotine i stotine miliona evra iz džepa građana i privrede.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

VučićBrnabićenergetika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva