:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 04, 2021   14:59

0

219

Brnabić i Vučić: Srbija ostvaruje nezabeležene rezultate

Premijerka Ana Brnabić rekla je na konferenciji za novinare, povodom 100 dana rada Vlade, da Srbija beleži do sada u našoj bližoj i daljoj istoriji nezabeležene rezultate. I predsednik Vučić je istakao da Srbija ima odlične rezultate i da je pored Irske, prva u Evropi po stopi rasta.

Ana Brnabić je izjavila da je Vlada sa predsednikom Vučićem razmatrala trenutnu poziciju Srbije, koja je, kako je ocenila, u svakom smislu neverovatna.

"Srbija beleži do sada u našoj bližoj i daljoj istoriji nezabeležene rezultate. Najbolji smo u Evropi po ekonomskim rezultatima, danas drugi u Evropi ili po nekim indikatorima prvi, u vakcinaciji", navela je premijerka.

Najavila je da će izveštaj građanima o 100 dana rada podneti u subotu.

"Na današnjoj sednici smo razgovarali o dijalogu sa Prištinom, zamolili smo predsednika Republike da nas izvesti o svemu onome što se dešavalo i kako on vidi nastavak dijaloga sa Prištinom i šta očekuje i kako vlada Srbije može na najbolji način da pomogne i podrži sve ono što on radi", navodi premijerka.

Vučić: Veliki udarac za mafiju i organizovani kriminal

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio je današnju akciju MUP i Tužilaštva za organizavani kriminal.

"Nema danas nekog ko nije zadovoljan, jer je država pokazala da ne mižete da ostanete nekažnjeni ako činite krivična dela. Ovo je teažk i važan, ali ozbiljan nastavak velike i borbe protiv mafije i onih koji su mislili da mogu da rade šta hoće. Štiteći bezbedost štitimo i budućnost naše dece.", rekao je Vučić.

Predsednik je na sednici povodom 100 vlade podeno izveštaj o o toku dijaloga Beograda i Prištine, kao i šta se desilo na razgovorima u Briselu, Parizu i Vašingtonu.

"Situacija za nas nije laka, ali smo uspeli da izborimo za očuvanje nacionalnog interesa. Za opstanak našeg naroda na KiM i za opstanak Srbije", naveo je Vučić.

On je ponovio da Srbija ima odlične rezultate i da je pored Irske, prva u Evropi po stopi rasta. 

"U januaru imamo suficit od 13, 5 milijardi dinara, a bio je predviđen deficit. To nije uvek i najbolja vest. Nama je potrebno da se potroši novac, istakao je predsednik Srbije.

 

"Nisam govorio o imenima, ali potrebno više jedinstva u vladi"

Predsednik Vučić rekao je da je vladi potrebno više jedinstva i entuzijazma.

"O imenima nisam govorio, ali sam jasno stavio do znanja da je potrebno više energije i entuzijazm, borbenosti, da se ne bave izborima već jedinstvom", rekao je Vučić.

On je ocenio da je odvratno kada sazna da pojedini ministri o svojim kolegama javljaju sve najgore i iznose neistine da bi sebi obezbedili bolji tretman u medijima.

"Za razliku od nekih zemalja, Srbija ide na revakcinaciju"

Predsednik je istakao da se svakodnevno radi i bori za vakcine i lekove protiv korone.

"Sad su izmislili neke lekove protiv korone koji su strahovito skupi. To su nenormalne cene. Nešto smo naručili da bar možemo da računamo da ćemo spasiti 1.000, 2.000 života, pa ćemo to da dobijamo", navodi predsednik i najavljuje da će ti lekovi stići u narednim mesecima.

Što se vakcina tiče, zamolio je ljude da se vakcinišu i poručio da je Srbija, za razliku od nekih drugih zemalja, odlučila da ide na revakcinaciju.

"Neke zemlje su htele da vakcinišu prvom vakcinom što je moguće više, pa makar zaštita bila svega 50 odsto, a naša je odluka da idemo na revakcinu i da znamo da oni koji idu na revakcinu, ti ljudi su zaštićeni 80, 90 odsto, ali da su čak 98, 99 odsto izuzeti od potencijalno najtežih posledica", istakao je predsednik.

"Značajne količine vakcina u naredne dve, tri nedelje"

Napomenuo je da je to veliki izazov za naš informacioni sistem i zdravstveni sistem u celini.

"Imaćemo značajne količine vakcina obezbeđene u naredne dve, tri nedelje", istakao je predsednik i najavio da će do kraja marta, početkom aprila, stići prve vakcine iz Kovaksa.

"Mi ćemo se boriti za naš narod"

Odgovarajući na novinarska pitanja o policiti prema Kosovi i Metohiji, predsednik je rekao da su predstavnici nekadanje vlasti sa zapadnim liderima razgovarali o izborima, a ne o Srbiji.

"To o čemu su oni pričali nije se ticalo Srbije i našeg naroda nego nekih izbora. Jedino su tražili da se odloži odluka o priznanju Kosova. Ne interesuje me takva politika. Mi ćemo se boriti za naš narod. Da lažem narod da ćemo nekog da zgromimo, ja to nisam u stanju. Daću sve od sebe da nijednoj majci ne vratimo njenog sina u kovčegu", naveo je Vučić.

Umoran sam od neodgovornih politika na Balkanu

Srbiju i opstanak našeg naroda neće moći da ugroze, ali sam umoran od neodgovornih politika na Balkanu, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitan da li je moguće nastavi dijalog u situaciji kada se predstavnici Prištine zalažu za ujedinjenje sa Albanijom i traže brisanje ZSO iz Briselskog sporazuma.

"Što se tiče dijaloga, mi smo uvek spremni da razgovaramo, ali za dijalog je potrebno dvoje", ukazao je Vučić na konferenciji za novinare povodom 100 dan rada vlade.

On je dodao i da bi najlakše mogao da im odgovori istom merom, ali je napomenuo da je umoran od svih naših neodgovrnih politika na Balkanu.

"Neka izgovaraju šta hoće, neki drugi će morati da rešavaju te probleme sa njima, a oni da ugroze opstanak našeg naroda ili da ozbiljnije ugroze Srbiju nije realno", poručio je predsednik.

On je istakao da Srbija mora da pokaže svoju veličinu tako što će pokazati koliko je veća, jača, uspešnija, kao i da svima u regionu pomognemo i radimo na tome da zajednički budemo uspešniji.

Predsednik je ironično primetio i da bi ga na barjak u Briselu okačili kada bi pomenuo ujedinjavanje srpskog naroda, i preneo da se na takvu opasku danas u razgovoru nasmejao i ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici.

"Neodgovonost je nekima dozvoljena, onima koji su ozbiljni nije. Srbija ne sme da bude neodgovorna", zaključio je Vučić.

Izvor: RTS, T a n j u g

Aleksandar VučićAna BrnabićVlada Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva