Brnabić: Javni dug smanjen na 50,1 odsto BDP-a

:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Januar 10, 2019   11:05

0

104

Brnabić: Javni dug smanjen na 50,1 odsto BDP-a

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija smanjila javni dug na 50,1 odsto BDP-a i da ulazi u bezbednu zonu, što je važno s obzirom da postoji mogućnost da dođe do nove svetske ekonomske krize.

Brnabić je navela da svetske berze pokazuju da postoje veliki udari i da je moguće da dođe do nove ekonomske krize, ali da se Srbija za tu krizu sprema.

Ona je navela da to pokazuje koliko je država od 2014. godine imala pametnu politiku, fokusirajući se na smanjenje javnog duga, što je, kaže, i Fiskalni savet uvek isticao - da ste u bezbednoj zoni kada dođete na nivo javnog duga ispod 45 odsto BDP-a.

Primetila je da ništa nije bezbedna zona, ako dođe do nove krize, ali da ekonomska kriza ne mora toliko da bude devastirajuća kao prethodna, ako budete pametni.

Mi smo sada na nivou javnog duga od 50 procenata BDP-a, 50,1 odsto BDP-a na jučerašnji dan. I, smanjivaćemo ga još. Ulazimo u bezbednu zonu, gde je Srbija spremna, jer razmišljamo i razgovaram sa predsednikom šta raditi ako bude nove ekonomske krize. Pametne zemlje se za to spremaju, rekla je Brnabić za TV Hepi.

Ona je istakla da se Srbija za krizu sprema od 2014. godine - strukturnim reformama, suficitom u budžetu treću godinu za redom, koji je u 2018. godini iznosio 32 milijarde.

Brnabić je podsetila da je Ziđin uplatio 200 miliona dolara za pokrivanje dugove RTB-a Bor, a najveći deo tog novca otišao je u budžet, kao i da je kineska kompanija preuzela 63 odsto RTB-a, uz garanciju da će samo u naredne tri godine investirati 780 miliona dolara.

Ukazala je da je rudarstvo jedna od grana koje će doprinositi rastu naše privrede.

RTB Bor doprinosi sa 0,8 odsto ekonomskom rastu, a sa Ziđinom plan je da to ide do 1,8 odsto, što je velika stvar. Rudarstvo je grana privrede na koju nismo obraćali pažnju, a koja može da podigne Srbiju, samo da nastavimo da rešavamo otvorena pitanja, rekla je predsednica vlade.

Izvor: Танјуг

Ana BrnabićSrbijaJavni dug
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva