:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2020   19:43

0

121

Brnabić: Kosovo je danas otvoreno pitanje i za zapadne sile

Danas i neke od vodećih svetskih sila koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kažu da to nije zatvoreno pitanje, i da tačka na to nije stavljena, naprotiv, govore da je otvoreno pitanje, pozivaju na dijalog i na kompromis, a kakav će to biti kompromis to je pitanje dijaloga, izjavila je večeras premijerka Ana Brnabić.

Ona je, odgovarajući na pitanje poslanice Snežane Paunović, rekla da je to najbolji pokazatelj ispravnosti politike predsednika Vučića i da to ne govori kao predsednica vlade, nego kao neko ko je iz Srbije i svedok je kako se radilo na ovom pitanju čitav niz decenija.

"Pre 2013. to je bilo zatvoreno pitanje za sve te velike sile, nije bilo dijaloga, poziva na kompromis, nije postojao znak pitanja šta je to što nam budućnost nos i realno bilo je nezamislivo za sve nas u Srbiji da te sile, SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska govore danas ''Hajde da sednemo za sto, da vidimo šta znači dugoročna normalizacija odnosa Beograda i Prištine''. I to je neverovatan uspeh Aleksandra Vučića i Ivice Dačića", navela je Brnabić.

Premijerka je istakla da je Srbija postigla nešto što je teško bilo zamislivo i da danas vodimo pametnu politiku u kojoj je Priština ta koja je pod pritiskom.

"Već više od godinu dana nismo čuli čuvenu floskulu: ''Pozivamo dve strane...'' To je ozbiljan prekid kontinuiteta percepcije da na Kosovu imate dve strane koje se međusobno svađaju. Danas imate ozbiljan Beograd, Srbiju, Vladu Srbije, zvaničnike, predsednika republike i jednu Prištinu i njene političke lidere sa kojima oni u ovom trenutku ne znaju šta će", izjavila je premijerka.

Brnabić je istakla i da je pozicija Srbije bolja zato što su Srbi na Kosovu i Metohiji jedinstveni i složni, ocenjujući da su zapadne sile dok smo bili razjedinjeni igrali na kartu srpskog nejedinstva.

"Srpska lista je sada nezaobilazan faktor sa kojim svi moraju da razgovaraju, i Priština i međunarodna zajednica. Neuporediva je naša pozicija danas i nekada, kada smo imali negativno mišljenje Međunarodnog suda pravde i kada smo ingerencije UN menjali ingerencijama EU, i mnogo drugih stvari. Danas je perspektiva drugačija, danas su građani navikli da možda možemo da pobeđujemo, dok su pre nmislili da samo možemo da gubimo", navela je Brnabić.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva