:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2021   12:33

0

423

Brnabić: Krizni stab sledeće sedmice, postepeno uvođenje kovid propusnica

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će sledeće sedmice biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će, između ostalog, biti razmatrano eventualno uvođenje kovid propusnica i u drugim objektima,

Brnabić je kazala da je ta opcija uvek na stolu, ali da je bilo primarno da se kovid propusnice uvedu tako da se smanji bilo kakva mogućnost zloupotrebe.

"Učili smi od drugih zemalja i clanica EU, gledamo kako da nešto ima efekat a ne bude marketinška mera koju će svi da pozdrave, a da u praksi ne znači mnogo", rekla je Brnabić na panelu "Imunizacija mladih", koji je održan na Fakultetu organizacionih nauka.

Premijerka je kazala da medicinski deo Kriznog štaba i dalje zagovara da se kovid propusnice uvedu 24 sata u svim zatvorenim prostorima, osim u prodavnicama, ali da je važno kako sprovesti kontrolu poštovanja te mere.

"Mnogo je važnije da ljudi vide da se sprovodi kontrola tamo gde su uvedene propusnice nego da se uvedu svugde, a da nema kontrole. To je izuzetno teško sprovesti. Hteli smo da damo jasnu poruku da će širiti obim kovid propusnica, ali i da tako da to može da se sprovede i da se sankcionišu oni koji krše tu meru", rekla je Brmabić.

"To je razlog zašto idemo u postepeno uvođenje, ali to je uvek na stolu. Najvažnije da zastitimo živote i zdravlje i zdravstveni sistem, ali i ekonomiju jer je ova pandemija izuzetno skupa", naglasila je Brnabić.

Istakla je da je važno da se vodi računa i o mentaalnom zdravlju nacije, posebno mladih, kojima je, kako je istakla, pandemija virusa korona mnogo uzela.

Ocenila je da je epidemijska situacija u Srbiji svakim danom sve bolja, ali da ne znači da će tako ostati, naročiti, ako se, kako je istakla, ne poveća obuhvat vakcinacije.

14:32 - Kovid propusnice najviše motivišu mlade da se vakcinišu

Brnabić je izjavila da se pokazalo da kovid propusnice najviše motivišu mlade da se vakcinišu i da se od uvođenja te mere udvostručio prosečan broj imunizovanih na dnevnom nivou u starosnoj grupi između 18 i 30 godina.

Brnabić je kazala da je pre uvođenja kovid propusnica dnevno vakcinisano oko 600 mladih između 18 i 30 godina, a da se nakon što su u ugostiteljskim objektima uvedene propusnice od 22h taj broj porastao na 1500 vakcinisanih.

''Posle pomeranja te mere na 20 časova, broj vakcinisanih je porastao na 2.000 dnevno. U proseku se 1.200 mladih dnevno vakciniše što nije dovoljno i tako ne možemo da dođemo do 80 odsto imunizovanih'', rekla je premijerka na panelu "Imunizacija mladih" koji su organizovali Fakultet organizacionih nauka, Studentski parlament Univerziteta u Beogradu i Studentska konferencija Univerziteta Srbije.

Premijerka je kazala da je u Srbiji protiv virusa korona vakcinisano 57 odsto punoletnog stanovništva, odnosno 3.074.510 građana među kojima su uglavnom stariji, koji su, kako je istakla, pokazali ogromnu odgovornost.

Dodala je da je 54,4 odsto revakcinisanih, dok je treću dozu primilo 24,3 odsto punoletnih građana.

"Mislim da nam upravo zbog toga padaju brojevi zaraženih i da nam je kao društvu i zemlji zbog buster doze pružena druga šansa da završimo sa pandemijom i budemo potpuno bezbedni"istakla je premijerka.

Brnabić je iznela podatak da je u starosnoj grupi između 18 i 30 godina svega 27,5 odsto vakcinisanih ističući da je sada sve na mladima, a da studenti treba da budu primer i da pokrenu masovniju imunizaciju mladih.

"Mladi kažu da hoće da vide kako ce drugi, njihove bake i deke, proći ,pa će se onda vakcinisati. Kako smo došli do toga, to je fundametalnije od toga da li ćemo se vakcinisati jer od toga zavisi kako će nam zemlja i društvo izgledati u budućnosti i zato mislim da studenti treba da povedu sada'', rekla je premijerka.

Istakla je da je u borbi protiv pandemije pobeđuju društva koja imaju jasnu individualnu odgovornost, građansku solidarnost i empatiju i koja su dobro organizovana i imaju vakcine što je kako je istakla, ogromna prednost Srbije.

''Mi treba da težimo da smo društvo gde ce mladi uvek biti na prvoj liniji fronta i da štite starije, roditelje, slabije,hronične bolesnike'', navela je Brnabić.

Dodala je da je samo četiri lokalne samouprave u Srbiji imaju više od 50 odsto vakcinisanih u populaciji od 18 do 30 godina - opština Stari grad 59,4 odsto, Preševo 57,3 odsto, Vračar 56,5 odsto i Savski venac 53,4 odsto.

Premijerka je kazala da su u starosnoj grupi od 12 do 17 godina još lošiji rezultati i da je svega 3,13 odsto vakcinisanih, kao i da su sve lokalne samouprave u Srbiji ispod 20 odsto, a da najviše vakcinisanih u toj grupi ima beogradska opština Stari grad sa 16,9 odsto imunizovanih.

Ukazala je da je situacija u drugim evropskim zemljama dramatično drugačija navodeći primer Islanda, Portugala i Irske gde je u starosnoj grupi od 18 do 24 godine v više od 80 vakcinisanih.

''Moramo to da preokrenemo i kakvi god razlozi bili za skepsu moramo da razgovaramo o tome, imamo fantastične stručnjake koji mogu da odgovaraju na pitanja i dileme oko vakcinacije'', naglasila je Brnabić.

Epidemiološka situacija bolja, potrebno je čuvati se

Brnabić je izjavila da je zadovoljna trenutnom epidemiološkom situacijom, odnosno da je situacija u vezi sa koronavirusom sve bolja, ali da ne znači da će ostati tako ako se ne budemo čuvali i dalje.

"Kada imate više od 3.000 zaraženih na dnevnom nivou, to nije dobro, ali je bolje nego što je bilo i postoji jasan trend pada i brojeva zaraženih i procenat pozitivnih u odnosu na ukupno testirane koji je juče posle mnogo vremena išao ispod 20 odsto", kazala je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara nakon potpisivanja sporazuma Ministarstva zdravlja sa kompanijom Microsoft.

Kako kaže, to je ohrabrujuće, kao i to što su današnji brojevi bolji nego što su bili juče.

Prema njenim rečima, nedeljni presek novozaraženih u odnosu na 100.000 stanovnika u Evropi, pozicionirao je Srbiju danas na 17 mesto sa 50 zaraženih na 100.000.

Premijerka dodaje da smo time dodatno pali u odnosu na prošlu nedelju kada smo bili 14, a prethodno smo bili peti u Evropi.

"Sve ide nabolje. Mi moramo da iskoristimo ovo vreme da ubrzamo vakcinaciju, posebno fokus na prvu i treću dozu", kazala je Brnabić.

Istakla je da nam je pružena druga šansa i pozvala sve da je iskoriste, odnosno one koji nisu vakcinisani da to učine i da na taj način pobedimo virus korona.

Kada je reč o primeni mera, Brnabić je kazala da to ide jako teško i da svakoga dana iz njenog Kabineta uz podršku ministarstava moraju da prate šta se dešava u svakom gradu i opštini.

"Ne ide to samo od sebe. Sada smo zadali i kvote svakoj lokalnoj samoupravi koliko inspekcijskih nadzora moraju da izvrše i da obaveste o rezultatima. To ne treba tako da bude", navela je premijerka.

Ističe da bi to trebalo da radi svaka lokalna samouprava sama, kao i svaki tržni centar, svaki kafić i da znaju da je njihova motivacija da implementiraju mere u tome da ostanemo bezbedni i sigurni i da se zadrži stabilna epidemiološka situacija.

Izvor: Танјуг

BrnabićKrizni štabkovid propusnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva