:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2023   16:33

0

165

Brnabić Kurtiju: Srbija i KiM su jedna država, vas ne priznaju ni sve članice UN

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da su za nju Srbija i Kosovo i Metohija jedna država, a da je tzv. Kosovo nepriznato i da ga ne priznaju ni Ujedinjene nacije.

Ona je to rekla tokom panela o Zapadnom Balkanu, nakon što je Kurti rekao da je "Kosovo najuspešnija priča Zapadnog Balkana, i centar razvoja demokratije i vladavine prava" i nakon što je pričao o evropskim integracijama tzv. Kosova, posle čega je moderator upitao premijerku Srbije šta misli o tome i kada očekuje normalizaciju odnosa sa Prištinom.

"Za početak samo nešto da razjasnimo. Za mene to je jedna zemlja, nema ih dve. Takozvano Kosovo nije priznata država, nije članica Ujedinjenih nacija i kao što je i sam Kurti rekao - njih ne priznaju čak ni sve članice Evropske unije, njih pet. Tako da to smo razjasnili", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da svi znaju šta je prvi korak za normalizaciju odnosa. 

"Normalizacija počinje primenom Briselskog sporazuma, prvog dokumenta o normalizaciji odnosa, potpisanog pre 11 godina. Jedna jedina stvar koju je Priština trebalo da uradi jeste osnivanje ZSO. Nakon 11 godina, oni to nisu uradili. Ponavljam 11 godina nisu implementirali nešto za šta je garant Evropska unija", rekla je premijerka.

Ona je naglasila da je Srbija u potpunosti posvećena miru i stabilnosti. 

"Mi živimo za mir u stabilnost, to je naš osnovni cilj. Ali kao što sam rekla, poznato je šta je uslov za to, a to je formiranje Zajednice srpskih opština", zaključila je Brnabić na panelu.

Brnabić danas učestvuje na 18. Bledskom strateškom forumu koji okuplja sve lidere Zapadnog Balkana, uz učešće predsednika Evropskog Saveta Šatla Mišela, kao i premijera Slovenije Roberta Goluba.

Brnabić se tokom prepodneva sastala sa premijerom Slovenije, a sinoć je prisustvovala radnoj večeri u njegovoj organizaciji.

Na Bledu se nalazi i Aljbin Kurti, međutim Kosovo i Metohija na Bledu nije predstavljeno zastavom, što su domaćini u potpunosti ispoštovali sve vreme trajanja samita.

Izvor: T a n j u g; Foto: Profimedia/AP

KiMBrnabićKurtiBledski strateški forum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva