:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2019   14:18

0

246

Brnabić: "Mali šengen" jedina šansa za brži rast i razvoj

Stabilniji i predvidljiviji Balkan, na kom postoji slobodno kretanje ljudi, roba, kapitala i usluga, jedina je šansa da postanemo mnogo konkurentniji i da se razvijamo i rastemo mnogo brže nego do sada i zato je potrebna apsolutna podrška za inicijativu "malog šengena", poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić u Berlinu.

"Važno mi je bilo da pomenem da je saradnja Zapadnog Balkana izuzetno važna i da je najvažnija inicijativa u poslednjih nekoliko decenija, upravo ova inicijativa 'mini šengena', koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić", rekla je Brnabić, koja je u Berlinu učestvovala na Privrednom forumu u organizaciji "Zidojče Cajtunga".

Nama je potrebna apsolutna podrška za tu inicijativu, podvukla je premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, ono što se stvara kao veće, slobodnije tržište između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a čemu će se, nada se, pridružiti i ostali u regionu, pravi je signal kakav treba da se šalje na sličnim konferencijama, pred investitorima i političarima.

"Stabilniji i predvidljiviji Balkan, gde postoji sloboda kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga je jedina šansa za nas da postanemo mnogo konkurentiji, da se razvijamo i rastemo mnogo brže nego do sada", podvukla je Brnabić u izjavi novinarima.

Dodala je da svi treba da budu svesni da ćemo dugo nakon što postanemo predvidljivi i potpuno stabilan region za poslovanje, imati problem percepcije, odnosno to kako drugi vide naš region.

"Što pre adresiramo i taj problem i pokažemo na ovakvim konferencijama šta radimo za bolji, stabilniji region, imaćemo bolje rezultate, u smislu promene percepcije i dolaska sve više investitora", rekla je Brnabić.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što je dobila poziv "Zidojče Cajtunga" drugu godinu za redom da učestvuje na Forumu, jer je to, kaže, veliko priznanje za reforme u Srbiji.

"Ove godine je veće interesovanje za to kao ide digitalna transformacija, kakvi su rezultati, uz velike pohvale za ono što radimo, posebno u reformi sistema obrazovanja, kao i za to što se otvaraju istraživački centri u Srbiji", prenela je Brnabić.

Ona je navela da je Srbija prepoznata u Evropi po tome da je naša konkurentna prednost su IT uslugama, znanju, mladim talentovanim ljudima, kao konkurentna destinacija za ulaganje u napredne tehnologije, te dodala da se nada da će rezultati doći u narednim godinama.

Ponovila je da se spremaju posebne poreske olakšice za one koji se vraćaju iz dijaspore, koje podrazumevaju da će kompanije koje zapošljavaju ljude iz dijaspore, koji imaju platu u visini tri prosečne zarade, u narednih pet godina biti oslobođene 70 odsto poreza na zarade.

"Uputili smo u Skupštinu predlog zakona za posebne poreske olakšice, ako to parlament prihvati, od sledeće godine ćemo ih imati", dodala je Brbnabić.

Ponovila je da je Nemačka jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije, čije kompanije zapošljavaju u našoj zemlji više 60.000 ljudi, te dodala da većina njih planira širenje na našem tržištu i nova zapošljavanja.

"Imamo nemačke kompanije koje sve više otvaraju istraživačke i razvojne centre, za koje se nadamo da će u budućnosti kreirati intelektualnu svojinu u Srbiji i plasirati je iz Srbije, što će dati potpuno drugačiji imidž zemlje, kao investicione destinacije, i generalno će 'povući' rast plata, penzija i životnog standarda", rekla je Brnabić.

Izvor: Танјуг

Brnabić"Mali Šengen"BerlinZidojče Cajtung forum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva