:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 22, 2021   18:29

0

146

Brnabić na Globalnom kovid 19 samitu u organizaciji Bele kuće

Predsednica Vlade Ana Brnabić učestvuje danas video porukom na Globalnom kovid 19 samitu u organizaciji Bele kuće.

Samit otvara američki predsednik Dzozef Bajden, a video porukama učestvuje veliki broj svetskih lidera i zvaničnika međunarodnih organizacija, između ostalih i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, britanski i kanadski premijer Boris Džonson i Džastin Trudo, nemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi.

Brnabić je rekla u video poruci da je Srbija bila među prvim evropskim zemljama koja je nabavila kovid vakcine, a da je ona bila prvi evropski premijer koji je primio vakcinu.

”Zahvaljujući godinama ulaganja u digitalizaciju i razvoja eUprave, uspeli smo da organizujemo komplikovani i složeni proces vakcinacije veoma efikasno i to na način da bude fokusiran na građane", rekla je Brnabić.

Kako je navela, od samog početka je postojala svest o tome da nisu u pitanju samo građani Srbije.

"U borbi protiv pandemije kovid 19 ili smo svi bezbedni ili niko nije bezbedan”, naglasila je predsednica vlade.

Upravo zato, kako je istakla, pored nabavke vakcine za svoje građane, Srbija je donirala vakcine i građanima regiona Zapadnog Balkana ali i drugim zemljama.

Srbija je, navela je, donirala 230.000 doza vakcina regionu, vakcinisani su strani državljani u Srbiji sa oko 300.000 doza i izdvojeno je oko 570.000 doza vakcina za zemlje Afrike i Azije.

Predsednica vlade rekla je i da je Srbija već započela i do kraja godine će započeti sa proizvodnjom kovid vakcine od dva proizvođača, jer na taj način želimo da pomognemo i podržimo sve ljude i zemlje kojima su vakcine potrebne.

"Ovo je pandemija u kojoj ili ćemo pobediti zajedno ili ćemo izgubiti zajedno, ali moramo da se borimo zajedno”, naglasila je ona.

Kazala je da zato Srbija podržava ciljeve Globalnog samita i zahvlila je Sjedinjenim Američkim Državama i predsedniku Bajdenu što su organizovali samit i podržali zajedničke napore u borbi protiv pandemije kovid 19.

”Vakcine su jedini izlaz u borbi protiv pandemije”, zaključila je Brnabić.

Izvor: T a n j u g

Ana BrnabićGlobalni kovid 19 samitBela kućavakcine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva