:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 12, 2019   9:18

0

173

Brnabić na sastanku premijera V4 i Zapadnog Balkana

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovaće danas u Pragu na sastanku premijera Višegradske grupe i premijera Zapadnog Balkana, a domaćin sastanka je premijer Češke Andrej Babiš.

 

Reč je o prvom susretu predsednika vlada zemalja Višegradske grupe - Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske, sa premijerima Zapadnog Balkana.

Tema sastanka biće jačanje sveukupne političke i ekonomske saradnje između dva regiona, a poseban fokus biće na pitanjima infrastrukture, obrazovanja, finansijske stabilnosti i izazova klimatskih promena.

Prema pisanju čeških medija koji se pozivaju na diplomatske izvore, predstavnici Prištine otkazali su planirano učešće na samitu zbog najave češkog predsednika Miloša Zemana da će uskoro u svojoj zemlji pokrenuti pitanje mogućnosti povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

Brnabićeva, inače, u Prag dolazi istog dana kada Zeman završava posetu Beogradu, tokom koje su potvrđeni dobri odnosi dve zemlje.

Češka, kao predsedavajuća Višegradske četvorke, kao jedan od prioriteta tokom svog mandata navela je promociju pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, dok je Laslo Tročanji bivši ministar pravde Mađarske, zemlje koja je jedan od najglasnijih zagovornika proširenja Unije, predložen za komesara evropske susedske politike i proširenja, te se na dnevnom redu može naći i evropska perspektiva regiona.

Nedavno je na sastanku Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe (V4) u Bratislavi, zaključeno da su prepoznati napori Srbije u sprovođenju reformi, kao i da bi to trebalo da bude odraženo kroz povećanje broja otvorenih i zatvorenih poglavlja.

Kada je reč o današnjem sastanku, prema najavi organizatora iz Češke, Babiš će se najpre sastati sa premijerima Višegradske grupe, a nakon toga će sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ostalim premijerima iz regiona imati radni ručak.

Svrha sastanka je jačanje saradnje između dva regiona, a na dnevnom redu će, kako navode, biti uglavnom aktualna pitanja kao na primer novi sastav Evropske komisije.

Početkom oktobra samit V4-Zapadni Balkan uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića organizuje u zamku Lani kraj Praga predsednik Zeman.

Izvor: T a n j u g

ČeškaVihegradska grupaBrnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva