:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2021   7:57

0

163

Brnabić na večeri za lidere Zapadnog Balkana

Predsednica Vlade Ana Brnabić boraviće danas u poseti Briselu, gde će prisustvovati radnoj večeri koju za lidere Zapadnog Balkana koju priređuje visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel.

Tokom posete Briselu, premijerka će se sastati sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i predsedavajućom Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanjom Fajon.

Planiran je i sastanak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i susret sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Borelom.

Stano: Večera u znaku šireg političkog angažmana EU i ZB

Portparol EU Peter Stano izjavio je da je cilj večere, koja se za lidere sa Zapadnog Balkana danas organizuje u Briselu, pokretanje i proširenje međusobnog političkog angažmana.

"Proširenje jeste prioritet i za region i za EU, ali sada želimo da sagledamo širu sliku. Cilj ovog sastanka je da čujemo od lidera sa Zapadnog Balkana kako oni vide politički kontekst i situaciju kao i da ponovo pokrenemo češće angažovanje na širim osnovama, a ne samo po pitanju proširenja", kaže Stano.

Stano je na redovnoj konferenciji za novinare u Briselu naglasio da je namera šefa diplomatije EU Žosepa Borelja da obnovi tradiciju održavanja ovakvih formata sa partnerima sa Zapadnog Balkana.

On dodaje da je u pitanju i logični nastavka strateške debate koju su ministri spoljnih poslova EU prošle nedelje imali o pojačanom angažmanu na Zapadnom Balkanu.

"Očekujemo da će se ovakvi sastanci nastaviti i da će doneti širi stimulans za angažman koji EU ima sa regionom", zaključio je Stano.

Večeri za lidere Zapadnog Balkana prisustvovaće i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Izvor: Танјуг

BrnabićZapadni BalkanBorel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva