:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 16, 2020   13:37

0

141

Brnabić: Naučno-tehnološki parkovi stub razvoja nove Srrbije

Naučno- tehnološki parkovi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku su stub razvoja nove i jače Srbije, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na otvaranju novog prostora za Naučno-tehnološki park u Čačku.

Premijerka je istakla da je novootvoreni naučno-tehnološki park u Čačku nova baza za razvoj tog grada.

"Sledeće što moramo da uradimo jeste naučno-tehnološki park u Kragujevcu. To nije samo mreža naučno-tehnoloških parkova već kičmeni stub razvoja nove Srbije, još jače Srbije u kojoj će mladi ostajati i u koju će se mladi vraćati i dolaziti da rade", rekla je Brnabić. Ona je zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je verovao u razvoj i potencijal digitalizacije u Srbiji dok su se svi smejali i čak govorio da sve to treba breže da se uradi.

"Ovo što smo uradili u prethodne četiri godine u smislu digitalizacije, ne samo da nije urađeno u Srbiji, već u Evropi. Guraćemo i dalje i širićemo naučno-tehnološke parkove”, istakla je premijerka.

Brnabić je navela da je ideja bila da se otvore naučno-tehnološki parkovi u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, ali ne i u Čačku, međutim, kaže, svi su toliko govorili o tom gradu i Fakultetu tehničkih nauka da je inicijalna ideja promenjena.

Navela je da je Naučno-tehnološki park u Čačku drugačiji, pre svega, jer je nastao na mestu gde je nekada bila fabrika “Cer” koja je uništena u NATO bombradovanju 1999.godine, ali i zato što je zasnovan na ''hardveru'', odnosno prozivodnji što, kako kaže, daje dodatnu vrednost Srbiji.

“Hteli smo i da pokažemo kako se fabrike dižu iz pepela i posle bombradovanja i posle uništavanja ekonomije. Mi ćemo naše gigante da dignemo. Zato je ovaj park tako važan”, rekla je premijerka.

Brnabić ističe da je Vlada Srbije rezervisala još jedno halu kako bi se taj Naučno-tehnološki park proširio. “Nismo hteli da kupimo, odgovorni smo prema budžetu i javnim finansijama, ali smo je rezervisali da možemo da se proširimo kako se budu javljale nove kompanije”, rekla je premijerka.

Brnabić je kazala da je ostalo da se podigne još jedna zgrada Fakulteta tehničkih nauka, navodeći da je to važno i za Čačak i za Srbiju.

Vlada Srbije odobrila je prošle godine 330 miliona dinara za kupovinu nekadašnjeg pogona "Čer" i zemljišta, ali i za opremanje četvrtog naučno-tehnološkog parka u zemlji.

Danas na toj lokaciji posluje nekoliko kompanija, a mesta za rad u obnovljenoj hali, čija je površina 4.500 kvadratnih metara, rezervisana su i za inovativna naučno-tehnološka preduzeća.

Ono što ovaj naučni park razlikuje od drugih u Srbiji jeste to što Čačak nije univerzitetski centar, poput Beograda, Novog Sada i Niša, kao i to što ima šest osnivača, među kojima su privredna udruženja, Fakultet tehničkih nauka, Agronomski fakultet, Institut za voćarstvo i Grad Čačak.

Razvoj NTP u Čačku podržava u naredne četiri godine i Vlada Švajcarske velikim projektom, sa ciljem da se napravi mreža naučnih parkova u Srbiji kroz koju mogu da se donesu grantovi za male i start ap kompanije.

U naredne četiri godine, u region Čačka biće uloženo približno 400.000 švajcarskih franaka.

Izvor: Танјуг

Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva