:

:

TV Most

clock

Mart 31, 2023   13:36

0

192

Brnabić: Ne postoji formalna inicijativa "kvad" u kojoj je tzv.Kosovo

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ne postoji nikakva formalna inicijativa ili mehanizam "kvad", u kome je i tzv. Kosovo i da Srbija sa Severnom Makedonijom nema nijedno otvoreno pitanje.

Brnabićeva je tako odgovorila na pitanje novinara sta je to "zapadnobalkanska četvorka" u kome je i tzv. Kosovo, a povodom toga što je 29. marta ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani zajedno sa predstavnicima Albanije, tzv. Kosova, i Crne Gore pokrenuo iniicijativu "Zapadni Balkan KVAD - 100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU".

"Što se tiče 'kvada', tu nema ničega, to nije nikakva formalna inicijativa, niti formalni mehanizam niti formalni proces. Jedan sastanak, neko se slikao i postavio te stvari... Ne postoji ništa formalno oko čega bih mogla da se izjasnim. Sa Severnoim Makedoijom nemamo nikakava otvorena pitanja, Makeodnci su naša braća i prijatelji. To je sve što imama da kažem o tome", rekla je premijerka Srbije.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da je reč o neformalnom sastanku koji je održan u Skoplju.

"Radi se o jednom neformalnom sastanku koji je bio između četiri  države koje imaju 100 odsto usaglašenost spoljne politike sa EU. I na njemu je razgovrano o efektima uslaglašenosti spoljne politike sa spoljnom politikom EU. To nije neka ozbiljna platforma koja ima neke memorandume o saradnji ili sporazume koji su potpisani. Nema nikakav efekat samim održavanjem sastanka. Radi se o neformalnom sastanku gde su se razmenila mišljenja u odnosu na usaglašenosti sa spoljašnjom politikom EU", rekao je Kovačevski.

Kazao je da je, sa druge strane, Otvoreni Balkan inicijativa vlada Srbije, S.Makedonije i Albanije, koji iza sebe ima već oko 15 sporazuma, dokumenata i memoranduma, koji olakšavaju trgovinsku i drugu razmenu.

"Uskoro će biti povećana i razmena obrazovnih programa... Sve to jeste potvrda za neophodnošću jedne ovakve regionalne inicijative kao što je OB. Znam da OB ima pojedine protivnike, ali sami rezultati koje smo postigli kroz povećanje ekonomske saradnje. To će biti najveći motiv onima koji su protivnici da se priključe i da podržavaju inicijativu OB", istakao je Kovačevski.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMBrnabićSeverna Makedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva