:

:

TV Most

clock

Maj 20, 2022   18:24

0

104

Brnabić: Nema nagoveštaja kraju, dojave iz mnogo zemalja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema nagoveštaja da će lažnim dojavama o postavljenim bombama uskoro doći kraj i istakla da nadležne institucije nastavljaju borbu protiv “takvog vida hibridnog rata”.

Brnabić je najavila da će državni vrh uskoro imati sastanak na kojem će se razmatrati eventulano formiranje jedinstvenog tima u koji će biti ukljucene službe bezbednosti MUP-a i Vojske Srbije i Kancelarija za IT sa cilje, kako je rekla, da se centralizuju svi resursi.

“Teško da ovo može da se zaustavi jer je jako dobro organizovano, dolaze iz mnogo zemalja sa različitih servera, ali mi nastavljamo da se borimo protiv toga 24 sata sedam dana u nedelji”, rekla je Brnabić u emisiji na TV B92.

Dodala je da se štite sve državne institucije, podaci građana, bankarskog sektora, privrede, carine i sve što, kako kaže, pokušava da se napadne hakerskim napadima.

Na konstataciju da opozicioni mediji tvrde da država nije tražila pomoć Evropola u rasvetljavanju lažnih dojava, a da je ta međunarodna organizacija saopštila da je Srbija tražila pomoć i na pitanje u čijem je interesu da se šire lažne informacije o tome, Brnabić je primetila da kada Evropol demantuje, ti mediji ne kažu ništa na to, već, kako kaže, nastave sa svojim lažima.

Komentarišući tvrdnje da lažne dojave dolaze “iz domaće kuhinje”, da su propaganda vlasti i da vlast od toga profitira, Brnabić je kazala da svako ko misli da takve stvari na bilo koji način donose korist Aleksandru Vučiću ili Vladi Srbije “nije pri zdravom razumu”.

Naglasila je da se Srbija nalazi u ozbiljnoj, teškoj i kompleksnoj situaciji, pre svega politički, i da mora da branimo svoje interese i nađe način da se, kako kaže, nastavi rast i razvoj, sačuvaju radna mesta i nastavi rast plata i penzija.

Na konstataciju da opozicija spočitava predsedniku Vučiću da pričom o globalnom sukobu širi paniku među građanima i govori o nestašici hrane, Brnabić je kazala da je zadatak ozbiljnih državnika i političara da građanima kaže istinu, a ne da ulepšava i krije.

Navela je da su izjave Vučića uvek bile jasne i da je govorio da će Srbija imati dovoljno hrane, ali da će u svetu biti nestašice.

Premijerka je kazala da poslednjih dana skoro svi svetski zvaničnici takođe rekli da će biti užasnih nestašica hrane i da svetu preti glad, pre sveg Africi, ali i drugim kontinentima, uključujući i Evropu.

“Zabrinuti su za blokiranje ukrajinskih luka, da li će moći da se izveze pšenica, kukuruz i druge namirnice iz Ukrajine. Ako ne, kriza će biti veća. To je sve predsednik Vučić pričao pre mesec ili čak dva meseca i to se potvrdilo kao tačno”, rekla je Brnabić.

Naglasila je da će Srbija imati dovoljno hrane i da je naša država prva govorila o robnim rezervama i da će nabaviti ono što nema, što je, kaže, i učinjeno.

“Tada su takođe pričali da je to glupost i da se šira panika, iako su predsednik Republike i vlada najodgovorniji da naši građani ne budu gladni i da, koliko god da eskalira sukob u Ukrajini, budemo bezbedni u tom smislu jer to zavisi od nas. To nije kao gas, za koji moramo da se oslanjamo na druge”, rekla je Brnabić.

Srbija se bori da zaštiti poziciju i donosi samostalno odluke

Srbija treba da brani i štiti sopstvene interese i sasvim je jasno da naša zemlja treba da nastavi da štiti načela međunarodnog prava i pravnog poretka SB UN, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je gostujući na TV B92 govoreći o pritiscima zbog neuvođenja sankcija Rusiji, rekla da se naša zemlja bori da zaštiti svoju poziciju i donosi samostalne odluke kao "jedna suverena zemlja".

Na pitanje kako vidi odnos prema sankcijama unutar Srbije, Brnabić je rekla da je pristup opozicije krajnje neozbiljan i neodgovoran, dodajući da se njihov stav tokom predizborne kampanje i sada znatno razlikuje.

"Oni su tada pričala da ne treba uvoditi sankcije i da oni ne bi uvodili ni po kojoj ceni, ili su u najboljem slučaju ćutali i nisu pričali o toj temi, kako ne bi izgubili potencijalno glas", rekla je Brnabić.

Ona kaže da "ti, koji su pričali da ne bi, danas pričaju da moramo, da smo morali i zašto ne uvodimo sankcije".

Brnabić je navela da danas u Srbiji postoji "šesta kolona", koja kako god bilo, želi da mi po svaku cenu budemo na strani Rusije, bez obzira na posledice po našu zemlju.

"Mislim da moramo da branimo i štitimo naše interese, sasvim je jasno da moramo da ostanemo ona zemlja koja brani načela međunarodnog prava, međunarodnog pravnog poretka Saveta bezbednosti UN. To je jedini mogući put pred nama, jer to su naši argumenti za odbranu naše pozicije", naglasila je Brnabić.

Premijerka kaže da su oni sa Zapada koji govore o tome da Srbija mora da ima striktniji stav po tom pitanju, "brutalno pogazili naš teritorijalni integritet i i rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN".

"Oni koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosovo, ali i kada su izvršili agresiju na našu zemlju koja nije nikoga napala, na jednu suverenu međunarodno priznatu zemlju, to su uradili bez bilo kakve odluke SB UN. Oni po svaku cenu brane teritorijalni integritet Ukrajine, što je potpuno u redu, ali oni su sve osnovne principe međunarodnog prava i poretka polomili na grbači Srbije 1999. godine", poručila je Brnabić.

Ističe da se Srbija bori da zaštiti svoju poziciju i donosi samostalne odluke kao "suverena zemlja u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim poretkom".

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva