:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2019   21:13

0

104

Brnabić: Očekujem više investicija posle posete Kini

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je po završetku posete Šangaju da očekuje još više kineskih investicija u Srbiji, a posebno u oblasti inovacija, tehnologije, istraživanja i razvoja svega onoga što će Srbiji doneti ubrzan razvoj i konkurentnu prednost u budućnosti.

"Sa druge strane, još veći, još dinamičniji rast izvoza naših proizvoda. Kada sam se videla s našim privrednicima na sajmu, posebno zadovoljstvo mi je bilo da vidim jednu zaista novu energiju kod njih, jednu novu hrabrost, novu ambiciju, više ideja, više samouverenosti, da se dokazuju, da otvaraju nova tržišta i, dakle, očekujem zaista mnogo veći izvoz na kinesko tržište u budućnosti", rekla je Brnabićeva za RTS.

Ona je ocenila da je poseta međunarodnom trgovinskom sajmu EXPO u Šangaju bila odlična, s vrlo dobrim sastancima i konkretnim rezultatima.

"Poslali smo dve važne poruke. Jedna poruka je poruka saradnje, partnerstva, čeličnog prijateljstva između Srbije i Kine, partnerstva i prijateljstva u koje ćemo mi u budućnosti ulagati dodatnu energiju, dodatno vreme, dodatne resurse, zato što je to u interesu naše zemlje naših građana", rekla je srpska premijerka.

Upitana da pojasni najavu saradnje s kompanijom "Huavej", ona je rekla da se u Kragujevcu gradi prvi moderni data centar koji će biti državni centar za čuvanje podataka, podataka građana, što je izuzetno važno za bezbednost i dalji razvoj elektronske uprave.

S druge strane, dodala je, veliki deo tog data centra biće za komercijalnu upotrebu, dakle, za kompanije koje će doći i u Srbiji čuvati svoje podatke.

To je izuzetno važno ne samo iz poslovnih razloga i političkih razloga zbog pozicioniranja Srbije, naše države kao jedne bezbedne lokacije, stabilne zemlje, predvidljivog partnera, rekla je premijerka.

"Mi smo pozvali 'Huavej' da iskoristi deo tog data centra, da bude njihov data centar za jugoistočnu Evropu... Dakle, očekujemo i nadamo se, nastavićemo pregovore da oni, da njihov centar u smislu čuvanja podataka za taj deo Evrope, centralne, možda centralne i jugoistočne Evrope bude u Srbiji", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, to je izuzetno važna prilika za Srbiju, dobra prilika i za "Huavej", i to će onda privući sve ostale investitore.

"Ja se nadam da ćemo mi, mi planiramo otvaranje našeg data centra u junu 2020. godine, da ćemo već možda i do kraja 2020. godine imati priliku da najavimo i drugu fazu izgradnje data centra zato što će ta prva faza biti u potpunosti puna", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da se u Šangaju razgovarala i o saradnji s kineskim investitorima o njihovom većem prisustvu, možda nekim eventualno logističkim centrima za ovaj deo Evrope.

Podsetila je da paralelno s tim predsednik Vučić radi na regionalnom povezivanju, povezanosti, na regionalnom otvaranju na "mini Šengenu", inicijativi koju on gura već nekoliko godina.

"To što radi predsednik Vučić u zemlji, u smislu regionalne stabilnosti, regionalnog povezivanja i energija koju ulaže dok mi ovde radimo na tome da dovodimo investitore, otvaramo tržišta za izvoz su dve strane iste medalje, koje na kraju krajeva govore da je Srbija danas potpuno drugačija, jedna mnogo stabilnija, prosperitetnija država, što je dobro za naše građane, za našu privredu", istakla je Brnabićeva.

Ona je navela da je u Šangaju razgovarala nekoliko puta i s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, najduže na marginama sajma, odnosno otvaranja međunarodnog sajma u Šangaju, ali nije navela detalja tih razgovora.

Izvor: Танјуг

BrnabićKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva