:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 06, 2023   10:10

0

49

Brnabić: Očuvanje KiM u sklopu Srbije prva na listi plana u 10 tačaka SNS-a

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je očuvanje Kosova i Metohije u sklopu Srbije prva tačka na listi plana u 10 tačaka Srpske napredne stranke.

"Plan u 10 tačaka je naše obećanja - ono što mi želimo još da uradimo do 2027. godine u 10 tačaka. Od prve tačke i očuvanja Kosova i Metohije u sklopu Republike Srbije", rekla je Brnabić za K1. Dodala je da je na vrhu liste i vođenje nezavisne spoljne politike, koju vodi samostalna Srbija, koja samo odlučuje o svojoj budućnosti.

Brnabić je rekla i da plan predviđa vladu koju će praviti narod svojim glasovima, kao što je to bio slučaj od 2012. godine, a ne do 2012. godine kada su je pravili strani ambasadori. "To je tako bilo do 2012. godine, to se sve promenilo. Od 2012. godine mi želimo da narod u Srbiji odlučuje i da se mi usaglašavamo sa našim narodom, a ne sa nekim drugim stranim zvaničnicima i moćnicima", rekla je Brnabić.

Navodi da je jedna od tačaka plana i vojna neutralnost. "Čuvanje naše vojne neutralnosti, dalje jačanje naših bezbednosnih kapaciteta, naše vojske, ali i svih bezbednosnih službi", naglasila je Brnabić.

Brnabić je rekla da plan predviđa i da prosečna plata u Srbiji do 2027. godine bude makar 1.400 evra. "To je ono što mi garantujemo i na dobrom smo putu. Prosečna plata će u Srbiji u ovom mesecu, decembru, doći na nekih otprilike 830 evra. Idemo ka tome da ukoliko Srbija nastavi da pobeđuje, radi i da se bori da prosečna plata bude 1.400 evra", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je plan da prosečne penzije u Srbiji budu 650 evra. "One će biti 390 evra u januaru 2024. godine. Moraju da rastu nešto brže nego što rastu plate, moramo da idemo na 650 evra zarad naših penzionera. Briga o radnicima, zaštita radničkih prava i značajno povećanje, dodatno povećanje minimalne cene rada, da takođe minimalac 2027. godine bude 650 evra", rekla je Brnabić i istakla da će minimalac od 1. januara biti 402 evra.

Kako je rekla, danas je u poređenju sa 2012. godinom, kada je SNS preuzela odgovornost za to kako se živi Srbiji, mnogo bolja situacija. "Tada je nezaposlenost bila 26 odsto, danas je nezaposlenost 9,1 odsto. To je velika razlika. Mi smo izgradili ili rekonstruisali 147 zdravstvenih objekata. Do 2012. broj je bio tačno nula", uporedila je Brnabić i dodala da je i pored toga potrebno još mnogo uraditi.

Brnabić je istakla da su inovativni lekovi jedna od stvari na kojoj je potreban dodatni angažman. "Jedna od stvari je da svi inovativni lekovi te 2027. godine budu na listi lekova u Srbiji. Da mi lečimo sve retke bolesti u Srbiji i da to plaća Srbija iz budžeta. Da postoji mamograf u svakoj opštoj bolnici, a da tamo gde nema opšte bolnice imamo pokretni mamograf", rekla je Brnabić.

“Tončev postao ministar jer Vučić poštuje ljude koji glasaju za SPS”

Premijerka je rekla da je ministar bez portfelja Novica Tončev i pored negativnih stvari koje je iznosio na račun SNS-a u prethodnom periodu postao deo Vlade Srbije, jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskreno poštuje ljude koji glasaju za SPS.

"Ja čujem šta govori ministar u mojoj vladi Novica Tončev. Govori da mi njih napadamo da bi uzimali njihove glasove. Govori različite neke druge stvari koje nisu primerene za jednu koaliciju. Da ne pričam šta je govorio u prethodnim kampanjama, gde je čak i pozivao da se izlazi na ulicu, da se blokiraju neke saobraćajnice", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je i pored toga Tončev postao ministar u vladi jer je Aleksandar Vučić pošten i iskreno poštuje ljude koji glasaju za Socijalističku partiju Srbije. "Misli da su pristojni, normalni, pošteni ljudi. Iz tog poštovanja prema tim glasačima oni preko njihovih leđa uvek završavaju u vladi. Mi nemamo problem da pozovemo ljude jer da želimo da okupimo što veći front za stabilniju, sigurniju Srbiju u teškim i izazovnim vremenima", objasnila je Brnabić, koja je poverenica SNS za Beograd.

Brnabićeva je naglasila da SNS zahvaljujući tome što je uvek mogla sama da odlučuje nije želela da ima svu vlast za sebe. "Uvek smo želeli da podelimo i da dovedemo što veći krug ljudi tu zarad interne stabilnosti. Ali sa druge strane, nikad nismo želeli da pravimo trule kompromise oko stvari koje mogu da zaustave Srbiju ili da uspore Srbiju", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da se ona trenutno bavi samo planom i programom SNS u 10 tačaka i da ne želi da se bavi SPS-om niti drugim političkim partijama. "Ja verujem u Srpsku naprednu stranku, ja verujem u naš tim, verujem u Aleksandra Vučića. Verujem da su SNS i Aleksandar Vučić jedini garant da Srbija neće stati, da Beograd neće stati i da će sve lokalne samouprave nastaviti da rastu, da se razvijaju, kako bi Srbija bila prosperitetna i pobednička zemlja", rekla je Brnabićeva.

“Voznijak želeo da dođe u Srbiju jer je čuo sve najlepše o našoj zemlji”

Brnabić je rekla da je američki kompjuterski inženjer i suosnivača kompanije Epl Stiv Voznijak, koji je u poseti Srbiji, sam izrazio želju da dođe jer je čuo sve najlepše o našoj zemlji.

Ona je rekla da je nju i predsednika Aleksandra Vučića sa Voznijakom povezao teniser Janko Tipsarević.

"Želim da zahvalim našem Janku Tipsareviću. Janko kao proslavljeni teniser ima kontakte sa različitim ljudima, između ostalog i sa Stivom Vozinijakom. Onda je Janko Tipsarević pozvao Vučića, pa Vučić mene, i rekao da Stiv Voznijak obožava Srbiju", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je Voznijak izrazio želju da sa suprugom dođe u našu zemlju nakon što je Srbija dobila priliku da organizuje specijalizovanu svetsku izložbu Ekspo 2027.

Premijerka je dodala da na početku nije verovala da Voznijak zaista želi da dođe u Srbiju i da je u pitanju neka šala. "Ja sam rekla - Janko, nema šanse da veliki Voznijak hoće da dođe, to je neka šala. I onda smo se angažovali i on je želeo da dođe što pre i evo ga, već je sada u Srbiji i tu je nekoliko dana", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je u Srbiji teško promovisati neku lepu vest, pa čak i tu. "Mi smo imali juče fenomenalne sastanke. Siniša Mali i ja. I razgovaramo sada o tome šta sve možemo zajedno da radimo, posebno u sektoru obrazovanja. On je veliki filantrop i jako mnogo ulaže u obrazovanje i u mlade. I to je ono što je potpuno u saglasnosti sa našim prioritetima. Tako da ćemo to raditi u budućnosti", rekla je Brnabićeva.

Na konstataciju da u se pojedinim medijima tvrdi da je SNS navodno platio da Stiv Voznijak dođe u Srbiju, Brnabićeva navodi da to samo pokazuje karakter predizborne kampanje. "A pokazuje takođe i karakter tih opozicionih medija koji šta god dobro da se desi, ne mogu da prihvate da se to desilo u Srbiji, pa ne može biti ni da je Voznijak čuo sve najlepše o Srbiji. Iako smo uradili mnogo dobrih stvari, posebno u njegovom sektoru", rekla je Brnabićeva.

Navodi da je Srbija u samo 29 zemalja na svetu koje su postale deo Svetskog partnerstva, globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju. "Mi smo zemlja koja je i po svedočenju i analizama Uneska, jedna od 11 zemalja na svetu koja je uvela osnove veštačke inteligencije u svoj obrazovni sistem. Dakle, prirodno je da je čovek čuo za Srbiju ako se time bavi, da mu se sviđa šta se ovde dešava", rekla je Brnabićeva.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva