:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 18, 2020   19:08

0

73

Brnabić: Od juče trend ubrzavanja rasta broja zaraženih

Od juče je u Srbiji počeo trend ubrzavanja rasta broja zaraženih virusom korona, i naredni dani su veoma važni, poručila je premijerka Ana Brnabić.

“Danas sam u 15 sati sazvala Krizni štab, svi naši stručnjaci, epidemiolozi se slažu da je od juče počeo trend ubrazavanja i da su naredni dani važni. Zbog toga mi je drago da smo uveli dodatne, oštrije mere da bismo sačuvali penzionere starije od 65 i 70 godina”, rekla je Brnabić na pres konferenciji.

“Dani pred nama će biti veoma važni”, naglasila je premijerka.

Podsetila je da je danas 13. dan od kako je virus registrovan u Srbiji, sutra je tačno dve nedelje, te da se borba protiv koronavirusa nastavlja, a da se nadležni pripremaju još adekvatnije i bolje za predstojeći period.

Brnabić je precizirala da je 48 od ukupno 89 zaraženih hospitalizovano, dok je šest pacijenata na respiratorima.

Dodala je da je jedan pacijent u KC Niš već nekoliko dana na respiratorima zbog sezonskog gripa, ali je naknadno testom utvrđeno da ima koronu.

Dvoje na respiratoru u teškom stanju

Premijerka je izjavila da je dvoje obolelih od koronavirusa koji su na respiratoru u veoma teškom stanju i da se nalaze u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Ona je odgovarajući na pitanje novinara odakle je 17 novoobolelih koji su registrovani u poslednjih 24 sata, rekla da je od šest osoba koje su registrovane popodne - dvoje iz Užica, jedna osoba iz Vranja i troje iz Beograda.

Kaže da ima i šest slučajeva u Novom Sadu u KC Vojvodine, kao i devet slučajeva u KC Niš, zatim dvoje iz KC Kragujevac i 31 osobu u KC Srbije na Infektivnoj klinici.

Kada je reč o osobama na respiratorima, premijerka je rekla da je troje u KC Vojvodine, od kojih je dvoje u zaista teškom stanju.

Dodaje da je jedna osoba u Nišu na respiratoru, ali da je ona već bila i ranije na respiratoru zbog sezonskog gripa, a potom joj je registrovan i koronavirus.

Takođe, jedna osoba je na respiratoru u KC Kragujevac i jedna osoba u KC Srbije na Infektivnoj klinici.

Direktorka Instituta Batut Darija Kisić je rekla da, što se tiče testiranja, više nisu važne toliko informacije gde je ko putovao, pošto je sada virus potvrđen u više od 150 zemalja.

Kaže da se sada dele zone na one koje su velika žarišta i one koje nisu i da se u odnosu na to definiše da li će nadzor biti 14 ili 28 dana.

Prati se njihovo zdravstveno stanje i da li imaju temperaturu, rekla je ona dodajući da od korona virusa nema leka i da je najbitnije da osoba bude u izolaciji i da se ne kreće.

Ta osoba će biti u kontaktu sa epidemiologom.

Ona kaže da je važno da se rasterete bolnice i da se omogući pristup samo onima kojima je to zaista potrebno.

Brnabić je rekla da su naši stručni timovi razvili i da već drugi dan rade u zgradi vlade na svim protokolima kako nam se pune neke bolnice, koje su faze.

U KC Srbije na Infektivnoj je već hospitalizovana 31 osoba i zato se već prazne KBC Dragiša Mišović i Klinika za pulmologiju kako bi bili spremni  ako raste taj broj, kako se očekuje da ti kapaciteti budu spremni, navela je premijerka.

Dodaje da su ti objekti već spremni za to.

U narednih 48 sati na raspolaganju dezinfekciona sredstva

Predsednica Vlade je najavila da će sutra imati dobre vesti u vezi dostupnosti sredstava za dezinfekciju i da će građanima biti na raspolaganju bezbedne količine.

Brnabić je, na konferenciji za štampu, rekla da je pronađeno rešenje za najveći problem i da će građani u narednih 48 sati imati na raspolaganju prilično bezbednu količinu dezinfekcionih sredstava.

"Neće postojati problem", podvukla je ona.

Brnabić je ukazala da za vikend očekujemo prve značajne donacije zaštitne opreme i drugih aparata iz Kine, koje je obezebedio predsednik Aleksandar Vučić.

Na kraju je apelovala na maksimalnu ozbiljnost, samodisciplinu, solidarnost i razumevanje i istakla da je ovo borba svakog pojedinca za celo naše društvo i zemlju.

Digitalna solidarnost pruža beplatne sadržaje

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je Vlada pustila platformu "Digitalna solidarnost" na kojoj će moći da se nađu različiti besplatni sadržaji za građane kojima je limitirano kretanje.

Apelujući još jednom na građane da ostaju kod kuće i da smanje kontakte na minimum, Brnabić je rekla da će se na platformi pored školskih deliti i kulturni sadržaji, filmovi, pozorišta, digitalni obilazak Narodnog muzeja.... sve ono što može da olakša život ljudima koji su kod kuće.

Ona je zahvalila i učiteljima i nastavnicima na trudu da se realizuje digitalna i nastava preko televizije.

"Danas kada pogledam iz kabineta na ulicu Knez Miloša vidim manje ljudi, znam da kako se usporava život usporava se i kretanje virusa. Razumem da su ovo nenormalni uslovi života i nije džabe vanredno stanje. Vidite šta se dešava u drugim zemljama i kakvi su katarstrofalni scenariji", rekla je premijerka.

Ona je poručila da će Vlada učiniti sve što mora da se ovakvi scenariji spreče.

Izvor: T a n j u g

Ana Brnabićkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva