Brnabić otvorila Treću nedelju inovacija

:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 21, 2020   20:54

0

31

Brnabić otvorila Treću nedelju inovacija

Premijerka Srbije Ana Brabić otvorila je danas u Beogradu Treću nedelju inovacija, i ocenila da ulaganja u tu oblast pospešuju veći ekonomski rast i kvalitetniji život građana, a doprinose i jedom od ciljeva Vlade ka kreiranju privrede zasnovane na znanju i inovacijama.

"Cilj vlade je transformacija srpske privrede u kojoj bi rast zasnovan na investicijama prerastao u rast zasnovan na inovacijama kreativnosti i dodatoj vrednosti", rekla je premijerka na skupu organizacije AFA ( All for all ) i dodala da je to način da Srbija raste i napreduje po mnogo bržoj stopi od postojeće.

Ona je istakla da Srbija želi da se pozicionira kao regionalni lider i postavi temelje za kontinuirana poboljšanja i zato Vlada u tom cilju ulaže oko 90 miliona evra u programe planirane strategijom za razvoj veštačke inteligencije.

Brnabićeva je podsetila da je Strategija usvojena krajem decembra 2019. čime je Srbija postala prva zemlja u jugoistočnoj Evropi i 26. u svetu koja ima takav dokument.

Cilj je da ubrzamo razvoj inovacionog sistema, koji je ključ za efikasniji i dinamičniji rast, a to je ono što je potrebno i Srbiji i regionu, rekla je premijerka Srbije.

Ona je ukazala na značaj tri glavne usvojene strategije: industrijalizacija, pametna specijalizacija i veštačka inteligencija.

Vlada je uradila mnogo u poslednje četiri godine, i na polju infrastrukturnih ulaganja koja su veća od 100 miliona evra.

Uloženo je u infrastrukturu za razvoj inovacija i istraživanje, razvoj start-ap kompanija, nauku, rekla je Ana Brnabić i podsetila na završene naučno-tehnološke parkove u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku.

Podsetila je da se radi i na izgradnji dodatne zgrade za Elektronski fakultet u Nišu, FTN, i najavila da će narednog meseca početi izgradnja za institut BioSense u Novom Sadu.

"Važno je podstaći mlade i omogućiti da se ne plaše da inoviraju, da sami pokrenu kompanije u kojima mogu da se bave naukom i istraživanjima i zato je ključna komponenta reforme i reforma obrazovanja", rekla je Brnabićeva i dodala da ulaganja u obrazovanje podrazumevaju transformaciju obrazovanja kako bi mladi učili kako da misle, a ne šta da misle.

Predsednica Vlade podsetila je na Obavezno programiranje u osnovnim školama i najavila da će sledeće godine izaći i prva generacija koja će znati programiranje i kodiranje, i biti znatno spremnija za svet od dosadašnjih generacija.

"Tu je Digitalni svet - novi predmet od 1. razreda osnovne škole po uzoru na Finsku, formiraju se Specijalizovana odeljenja za informatiku u srednjim školama a koje godišnje upiše 1.000 učenika, od toga više od 40 odsto devojčica", rekla je Brnabićeva.

Važno je, dodala je, i to što je na fakultete između ostalog uveden i program Master 4.0, uspostavljena je saradnja sa privatnim sektorom i stranim univerzitetima, obezbeđena je i pravna sigurnost, transparentnost, o dat jasan signal koja će vrsta kompanija biti podržana.

"Želimo da to bude zamajac za razvoj i reformu i rast", rekla je premijerka i dodala da će tome doprineti i osnivanje Nacionalnog fonda za nauku.

Prema njenim rečima, sprovedena je i reforma pravnog okruženja za industrije zasnovane na znanju: zakoni o intelektualnoj svojini, zakoni o e-trgovini, zakon o fondovima, korporativno pravo.

Brnabićeva je na kraju podsetila i da je IT najbrže rastući sektor u Srbiji, da je njen godišnji rast preko 20 odsto, i da je čak u vreme pandemije bio 4,5 odsto.

Ambasador Finske Kimo Lahdevirta naveo je da Finska teži tome da razvoj veštačke inteligencija bude zasnovan na poverenju i usmeren na čoveka, s fokusom na efikasnoj primeni u domenu biznisa i javnih usluga.

Kao mala zemlja, Finska ne može da se nadmeće s velikim igračima kao što su Fejsbuk ili Alibaba i zato mora da izgradi sopstvene snage i da se usmeri na oblasti u kojima može biti konkurentna.

Lahdevirta je naveo da finska vlada radi na programu "Aurora", čiji je cilj da se stvori veštačka inteligencija, koja će učestvovati u odabiru javnih usluga npr kad neko trazi novi posao.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva