:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 08, 2019   10:16

0

61

Brnabić: Platforma završni udarac dijalogu

Platforma Prištine je treći i završni udarac dijalogu, izjavila je premijerka Ana Brnabić novinarima, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao nakon usvajanja platforme i dodala da je taj dokument suprotan zdravom razumu.

Brnabić je istovremeno rekla da će reakcija Srbije biti, kao i uvek, odmerena...

Brnabić je novinarima prenela da je zaključak sednice da je bez sumnje usvajanje ovakve platforme treći završni udarac dijalogu Beograda i Prištine. 

„Prvi udarac bilo je nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine. Danas je 2.149 dana od kada je potpisan Sporazum, a Priština nije uradila ništa, nije implementriala nijedno slovo tog dokumenta. Ne postoji ništa od Zajednice srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine i kičmeni stub sporazuma“; objasnila je ona. 

Drugi udarac, kako je rekla, je bilo uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH. 

Podsetila je da su takse prvo bile uvedene 6.novembra, a zbog mlake reakcije međunarodne zajednice 21.novembra povećana je na nebuloznih 100 odsto. 

„Do danas nikako nisu ukinite. Priština je je dala jasnu poruku I EU i SAD da takse neće biti ukinute i to je bio drugi veliki udarac. Treći završni udarac je usvajanje ovakve platforme. Ona je suprotna zdravom razumu“, zaključila je Brnabić.

Premijerka je najavila da će se u nedelju ona, predsednik Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastati sa patrijarhom Irinejom i Sinodom, kako bi razgovarali o celoj situaciji jer je jasno da je dijalog prekinut.

Brnabićeva je rekla i da će Vučić danas u Sremskoj Mitrovici građanima govoriti o prištinskoj platformi i reakcijama Srbije.

Izvor: Tanjug,RTS

Ana Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva