:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 04, 2020   13:05

0

141

Brnabić: Počinje treća faza transformacije Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija od 2014. godine prošla kroz dve faze transformacije zemlje, te da će 2020. biti prekretnica zbog početka treće faze i naglasila da će fokus biti na digitalizaciji, koja je logična šansa za rast i razvoj privrede.

Govoreći na zatvaranju Kopaonik biznis foruma, Brnabić je kazala da je prva faza transformacije Srbije počela 2014. godine, dodajući da je fokus od početka ove vlade bio na digitalizaciji.

"Mi nismo slučajno nabasali na digitalizaciju, mi nismo ušli u digitalizaciju zato što je moderna ili zato što je to svetski trend ili je sama po sebi cilj, već zato što je bila najlogičniji sledeći korak. Iz mog ugla, kao predsednice vlade koja je tada preuzela vladu, bila digitalizacija kao jedina logična šansa za dalji i brži razvoj", rekla je Brnabić.

Kaže da pre 2014. nije bilo moguće ulagati u digitalizaciju zbog loše ekonomske situacije u zemlji - rastućeg javnog duga, deficita u budžetu koji je 2012. iznosio 6,4 odsto BDP-a..

Dodaje da je tada zemlja bila slabo privlačna stranim direktnim investicijama, slaba javna ulaganja su iznosila samo 2,2 odsto BDP-a, inflacija je bila 11,5 odsto, valuta nestabilna, nezaposlenost viša od 25 odsto, naročito kod mladih više od 50 odsto…

"Zbog takve situacije u zemlji, bilo je krajnje vreme za prvu fazu transfomracije sa ciljem da dovedemo javne finansije u red, da uspostavimo makroekonomsku stabilnost, poboljšamo uslove za strane direktne investicije, smanjimo nezaposlenost, pokrenemo privredu i gradimo kredibilitet Srbije politički i ekonomski", rekla je Brnabić.

Jedan od glavnih razloga za uspeh završetka prve faze Brnabić kaže da je bio zaslužan aranžman sa MMF-om, čiji su eksperti, ističe, pomogli Srbiji da se izgradi kao kredibilna zemlja.

Druga faza transformacije Srbije, dodaje Brnabić, počela je 2017. godine i njen glavni fokus je na digitalizaciji.

Izvor: Танјуг

BrnabićKopaonik biznis forum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva