:

:

TV Most

clock

Februar 01, 2019   16:13

0

226

Brnabić: Ponosna sam na naš sistem vojnog obrazovanja

Usavršavanje osme klase Visokih studija bezbednosti i odbrane (VSBO) počelo je danas, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je ponosna na naš sistem vojnog obrazovanja.

Premijerka Ana Brnabić je na svečanosti u Domu garde uručila srednjovekovne srpske mačeve polaznicima prethodnih klasa među kojima su, osim oficira Vojske Srbije i policijskih generala, i aktuelni ministri odbrane, policije i finansija Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović i Siniša Mali.

Brnabićeva je, kao izaslanica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, istakla da bezbednosni izazovi i rizici danas traže jedinstven pristup u oblasti spoljne i ekonomske politike, unutrašnje bezbednosti, politike odbrane i svih društvenih oblasti.

"Zato su polaznici nove, osme klase, ne samo oficiri Vojske Srbije, već i visoki državni funkcioneri iz institucija koje kreiraju i sprovode politiku odbrane i bezbednosti", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što se na VSBO, osim predstavnika Srbije, usavršavaju i polaznici iz zemalja regiona kao što su Hrvatska, Slovenija, BiH, Makedonija, ali i drugih zemalja kao što je Alžir.

Brnabić je čestitala polaznicima 8. klase što su odabrani da se usavršavaju na VSBO i istakla da će biti privilegovani korisnici usluga i kapaciteta koje pružaju Ministarstvo odbrane i druga ministarstva i agencije Vlade Srbije, ali i izabrani profesori fakulteta iz Srbije i inostranstva.

Diplomu VSBO do sada je stekao 101 polaznik, a ove godine u novoj klasi je njih devet - pet iz državnih struktura i vladinih institucija, tri iz Vojske Srbije i jedan iz oružanih snaga BiH.

Načelnik VSBO Goran Župac rekao je da se država ponosi ovom školom koja, kažem predstavlja najviši nivo karijernog usavršavanja ne samo u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, već i u ostalim državnim institucijama.

Program VSBO obuhvata 25 tema podeljenih u tri celine koje se odnose na geostrategiju i geopolitiku, nacionalne institucije bezbednosti i odbrane, kao i o međunarodne institucije bezbednosti i odbrane.

Među polaznicima 8. klase je profesor Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Zoran Pavlović, koji smatra da je za sistem bezbednosti i odbrane u Srbiji VSBO jedan od najvažnijih oblika kontinuiranog obrazovanja.

Pripadnik oružanih snaga BiH koji je polaznik 8. klase VSBO, Milorad Krajčunović, zahvalio je državi Srbiji i Vojsci Srbije na pozivu da pohađaju studije bezbednosti.

Komandat 204. vazduhoplovne brigade aerodroma ''Batajnica'' Željko Bilić koji je, takođe, polaznik 8. klase očekuje da na studijama proširi svoje znanje i da sa kolegama iz zemalja okruženja razmenimo iskustva kako bi doprineli sistemu odbrane Srbije.

Da sistem unapredimo i zaokružimo kao jednu celinu, nadamo se da ćemo to uspeti i da ćemo svoja znanja podići na viši nivo i dati maksimalan doprinos jedinicama u koje se vratimo ili na pozicije na koje budemo postavljeni'', rekao je Bilić.

Izvor: Танјуг

Brnabićvojskaobrazovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva