:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2021   11:02

0

63

Brnabić: Poseta Fon der Lajen u važnom trenutku za region

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen zemljama zapadnom Balkana veoma važna u ovom trenutku i što će u njenom prisustvu biti potpisan ugovor za izvođenje radova na ''autoputu mira'' Niš-Priština.

Brnabić je istakla da tim činom Srbija daje drugačiju perpsektivu za čitav region, pre svega za mlade, i navela da Beograd želi da razgovara o putevima, školama, obrazovanju, a Priština o puškama i oružju, kao i da dve strane nude potpuno različite perspektive.

''Moramo da čuvamo mir i stabilnost do određene granice i mislim da je predsednik Aleksandar Vučić jako dobro povukao te crvene linije i da to niko ne dovodi u pitanje'', rekla je Brnabić za TV Hepi.

Na pitanje da li se u Prištini i dalje skupljaju politički poeni na događajima poput ovih na severu Kosova i Metohije, Brnabić je rekla da kada nema šta drugo da se ponudi i ukoliko neko nema rezultate onda se pribegava taj način za sticanje popularnosti.

''A to je na najbazičnijim pričama o 90-tim, o ratu, o tome ko je hrabriji, ko je jači, pa šta bude. To je kao u vicu kada se miš napije i onda viče mac mac u nadi da mačka neće doći i da se ništa neće desiti", rekla je Brnabić.

Srbija, s druge strane, kaže, ima mnogo šta da izgubi ukoliko se ugrozi stabilnost imajući u vidu rezultate koje je ostvarila.

"Imamo rezultate kakve Srbija nikada nije imala. Mi moramo da zadržimo regionalnu stabilnost, ali imate zemlje u regionu, odnosno političare koji u tom smislu ne mogu odgovorno da pričaju o rezultatima", ocenila je Brnabić.

Komentarišući izjavu Vjose Osmani da Beograd krši Briselski sporazum, Brnabić je kazala da je to kao ''odraz u ogledalu'' i ''paralelna stvarnost'' suprotna realnosti na terenu.

''Razumem šta pokušavaju da urade, ali to više ne prolazi ni u SAD ni u EU, pitanje je koliko o tome pričaju javno i da li znaju ili ne znaju da li je ono što radi Priština u skladu sa Briselskom sporazumom, iako je to toliko očigledno'',

Premijerka je kazala da je nedavno u Njujorku najbolji sastanak imala sa podsekretarkom za politička pitanja Stejt departmenta Viktorijom Nuland koja, kako kaže, određuje politiku, a nije njen puki izvršilac, kao i da izuzetno ceni predsednika Aleksandra Vučića i dobro poznaje situaciju na Balkanu.

''Ona u potpunosti razume šta se dešava, to me je ohrabrilo, ali je pitanje koliko će to uticati na njihove reakcije na terenu. Ne možete očekivati da će javno kritikovati Prištinu, koja je njihovo ''dete'', ali razumeju šta se dešava'', rekla je Brnabić.

Komentarišući medijske naslove da predsednik Vučić ''zvecka oružjem'', premijerka je kazala da se to ne govori u Prištini već u tajkunskim medijima u Srbiji i navela da je to krajnje neodgovorno u trenutku kada je potrebna odgovornost da se sačuva mir i stabilnost.

Brnabić je podsetila na ranije izjave Dragana Đilasa i Vuka Jeremića da je Aljbin Kurti razuman političar i da će sa njim biti lako pregovarati navodeći da Đilas izjavama o prištinskom premijeru pokušava da uvredi i umanji značaj Aleksandra Vučića i da se politikom bavi samo zbog biznisa.

S druge strane, Jeremić je, kako kaže, govorio da će pregovori sa Kurtijem biti lakši jer ga ne zanimaju članstvo Kosova u UN i priznanje od strane Srbije.

''A istina je suprotna, Kurtija samo to zanima, ništa drugo, ni vizna lierazlicija ni regionalna perspektiva, ni put ni pruga.. Toliko se Jeremić razume u politiku i procenu trenutka'', kazala je premijerka.

Izvor: Танјуг

BrnabićKiMFon der Lajen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva