:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2023   13:30

0

79

Brnabić: Potrebno uspostaviti održivost sistema visokog obrazovanja

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je sa rektorima državnih univerziteta, dekanima fakulteta Univerziteta u Beogradu i u Nišu, kao i Studentskom konferencijom univerziteta Srbije i studentskim parlamentima fakulteta, razgovarala o aktuelnoj temi povećanja školarina, kao i o unapređenju sistema finansiranja visokog obrazovanja.

Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo prosvete sa kabinetom premijerke oformi Radnu grupu koja će raditi na nacrtu zakona o finansiranju visokog obrazovanja, a poziv za učešće u Radnoj grupi podržali su i prihvatili svi učesnici sastanka, saopštila je vladina pres služba.

Premijerka Brnabić naglasila je da je sastanak prvenstveno organizovan da bi se našao način za još bolju saradnju, navodi se u saopštenju vladine pres službe.

Ona je, takođe, dodala da država ulaže velika sredstva u obrazovanje, ali da treba da se poveća transparentnost, da se vide rezultati ulaganja, kako bi Srbija imala visoko obrazovanje koje će biti usklađeno sa potrebama države, privrede i studenata,

Brnabićeva je istakla da treba uspostaviti održivost sistema visokog obrazovanja, ali uz jačanje veza tržišta rada, istraživačke delatnosti i podsticanja razvoja, odnosno pružanja podrške promenama, inovacijama i deficitarnim oblastima.

Premijerka je rekla da je uspostavljanjem Jedinstvenog informacionog sistema u prosveti omogućeno da Vlada ima odgovore na pitanja na koje do sada nije imala - koliko dugo studenti studiraju, koliko ih napusti programe posle prve godine ili u bilo kom trenutku tokom studiranja, a koliko ih nastavi školovanje, koji je institucionalni trošak za svaki program godišnje i za svaki studijski program, koliko diplomaca se zaposli i koliko brzo, a ove informacije mogu biti polazni osnov pri izradi novog zakona i podzakonskih akata.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministar prosvete Branko Ružić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, dodaje se u saopštenju.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

BrnabićMaliRužićškolarine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva