:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 09, 2021   19:10

0

135

Brnabić predsedavala sednici Saveta za BDP

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), na kojoj su analizirani najvažniji ekonomski pokazatelji u svim privrednim oblastima u drugom kvartalu i projekcije do kraja 2021. godine.

Na sednici je konstatovano da je industrijska proizvodnja ostvarila rast od 7,8 odsto u periodu januar-jul 2021. godine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Njen najvažniji sektor - prerađivačka industrija, ostvario je rast od 8,6 odsto, dok je energetski sektor za 7,4 procenata veći u odnosu na isti period prethodne godine.

Na osnovu prognoza, očekuje se rast svih privrednih sektora u odnosu na isti period 2020. godine.

Prema proceni, realni rast BDP-a u drugom kvartalu 2021. godine, u odnosu na prošlu godinu u istom periodu, iznosi 13,7 odsto.

U sektoru putne i železničke infrastrukture radovi teku po planu. Razmatrani su neki od projekata čiji je početak planiran do kraja tekuće godine, poput deonica Požarevac-Golubac i Beograd-Zrenjanin, a dogovoreno je i formiranje radne grupe koja će analizirati i predložiti proširenje graničnih prelaza.

U sektoru zaštite životne sredine razmatrani su aktuelni projekti prerade otpadnih voda, kao i zamena kotlova u toplanama, sa posebnim akcentom na toplanu u Kragujevcu.

Kada je reč o zdravstvenoj infrastrukturi, započeće radovi na izgradnji Tiršove 2, dok radovi na kliničkim centrima u Beogradu i Novom Sadu teku po planu.

Članovi saveta obavestili su premijerku Brnabić kako napreduju radovi na realizaciji projekata kao i završetak radova planiranih za ovu godinu.

Problemi koji nastanu tokom realizacije određenih projekata se otklanjaju na terenu i u najkraćem roku, dodaje se u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

Ana BrnabićBDP
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva