:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 02, 2022   15:26

0

138

Brnabić prenela Varheljiju da Srbija ostaje posvećena reformama na putu ka EU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas, na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, da Srbija ostaje posvećena reformama na evropskom putu jer su one u interesu njenih građana.

Varhelji je podržao proces evropskih integracija Srbije i kao ključne teme od značaja za dve strane izdvojio energetiku i migracije, saopštila je Vlada Srbije posle sastanka premijerke i komesara. 

Predsednica Vlade zahvalila je lično komesaru Varhejiju i ambasadoru Emanuelu Žiofreu, šefu Delegacije EU u Srbiji, na podršci koju pružaju Srbiji u procesu evropskih integracija. 

Brnabić je rekla da je fokus Vlade nastavak reformi u oblasti vladavine prava i pre svega u oblasti pravosuđa, u skladu sa ustavnim amandmanima koji su usvojeni na referendumu u januaru ove godine. 

U koordinaciji sa Venecijanskom komisijom, Vlada radi na izradi seta pravosudnih zakona, čiji je cilj da pravosuđe bude nezavisnije i efikasnije. Pored toga, kako je istakla premijerka, fokus će biti na usvajanju seta medijskih zakona na kojima radi novo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, i nastavku reformi u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Kao ključne teme od značaja za dve strane izdvojio je energetiku i migracije. Varhelji je podsetio da je Evropska komisija odredila 165 miliona evra finansijske podrške za oblast energetike, i da će nastaviti da podržava energetski deversifikaciju na Zapadnom Balkanu. 

Pored toga, kako je istakao Varhelji, važno je nastaviti saradnju u oblasti borbe protiv nelegalnih migracija, u čemu Srbija može da računa na pomoć i podršku EU, kao i dalje usaglašavanje vizne politike sa EU.

Brnabić je u razgovoru sa Varhejijem takođe izrazila nezadovoljstvo zbog jučerašnje izjave Petera Stana u vezi sa imenovanjem Nenada Rašića za ministra  privremenih prištinskih institucija, i rekla da je to u suprotnosti sa Briselskim sporazumom i sa voljom naroda koja je iskazana na izborima.

Sastanku su prisustvovali ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, kao i šef Delegacije EU Emanuel Žiofre.

Izvor: T a n j u g

Ana BrnabićOliver VarheljiEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva