:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Novembar 05, 2019   8:08

0

206

Brnabić: Put Srbije - mir, saradnja i zajednički prosperitet

Privredni rast i razvoj u 21. veku mogu se postizati isključivo u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun, poručila je danas na otvaranju Sajma izvoza u Šangaju predsednica srpske vlade Ana Brnabić i istakla da je Srbija važno čvorište inicijative "Pojas i put".

Premijerka Srbije je, uz predsednika Kine Si Đinpinga, Francuske Emanuela Makrona, grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i premijera Jamajke Endrua Holmesa, jedan od glavnih govornika na otvaranju Sajma EKSPO, koji je okupio oko 150 zemalja i regiona i 3.000 kompanija koje će se predstaviti na 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Brnabić je poručila da je Srbija, jasno i nedvosmisleno napravila svoj izbor - put mira i saradnje i put opšteg i zajedničkog prosperiteta.

"Naše strateško opredeljenje je da, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, svakodnevno menjamo sebe i neprestano gradimo partnerske odnose sa što većim brojem država u svetu, aktivno radeći na rešavanju otvorenih pitanja u našem regionu", istakla je premijerka Srbije.

Takva politika je, ukazala je ona, ne samo vrednosno ispravna, već donosi i konkretnu korist za građane, privredu, ali i partnere Srbije.

Brnabić je istakla da Vlada Srbije želi dodatno da produbi saradnju sa Kinom, i da dve zemlje dele istu ekonomsku viziju 21. veka - viziju održivog razvoja, ekonomske međuzavisnosti, balansirane trgovine, miroljubive i uzajamno korisne saradnje.

"I da napred, svi mi, možemo samo zajedno", poručila je Brnabić.

Ona je primetila da se ovogodišnji sajam u Šangaju održava u vreme kada se svetska ekonomija i međunarodna trgovina nalaze na raskršću, a pred
svima se nalazi suštinski izbor između dve vizije, odnosno dve paradigme međunarodnih ekonomskih odnosa u 21. veku.

Na jednoj strani je, ističe, put miroljubive koegzistencije, saradnje i zajedničke budućnosti, koji podrazumeva dalju globalizaciju, jačanje ekonomske međuzavisnosti, dijalog među civilizacijama i intenziviranje međuljudskih veza.

Na drugoj strani su, kaže, protekcionizam, carinske i necarinske barijere, trgovinski ratovi.

Kako je rekla, umesto budućnosti u kojoj, umesto da zajedno radimo za opšte dobro, i udruženim resursima i sredstvima, nalazimo rešenja za izazove - od klimatskih promena, migracija, do digitalizacije, često biramo da se zatvaramo, ne komuniciramo i bežimo od problema, u nadi da će upravo nas ti problemi obići, a da će neko drugi morati sa njima da se bori.

"U nadi da će naše zajedničke probleme i izazove rešavati neka druga zemlja i nacija, pojedinačno i, istovremeno, u nadi da će naša privreda, naučnici, inovatori, biti zaštićeni ne tako što ćemo ulagati u njih da postanu konkurentniji, već tako što ćemo sprečavati druge da se sa njima takmiče. Za mene, to je put koji će svima nama, svakoga dana, donositi više problema i manje opšte koristi i blagostanja, umesto da svaki dan ovaj svet, naš zajednički, postaje bolje mesto za život svih nas", rekla je Brnabić.

Iznela je podatke da je Srbija u 2018. godini smo ostvarila stopu privrednog rasta od 4,4 odsto, najvišu u prethodnoj deceniji, da je više nego prepolovljena nezaposlenost, smanjen javni dug na 52 procenta BDP-a, uz najviše privučenih stranih direktnih investicija od svih zemalja sveta u odnosu na veličinu naše ekonomije.

Istakla je da upravo zahvaljujući politici otvorenosti i saradnje, iskrene posvećenosti boljitku Srbije, ali i svih partnera - bilo da su oni u Evropi, Aziji, Americi ili Africi, kompanije koje posluju u Srbiji mogu pod povlašćenim uslovima i bez carina da izvoze svoje proizvode kako na tržište EU, tako i na tržišta država Evroazijske ekonomske unije i Turske.

"Iako smo mala zemlja, po bilo kojim parametrima neuporediva sa veličinom, snagom i resursima Kine, mi delimo isti put - put partnerstva, otvorenosti i saradnje, umesto barijera i zatvaranja", poručila je Brnabić.

Ona je navela da je Kina, sa konstantno visokim stopama privrednog rasta i doprinosom globalnom ekonomskom rastu od skoro 30 procenata u 2019. godini, danas najbolji primer da se rast i razvoj u 21. veku mogu isključivo postizati u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun.

"Snažno podržavamo nastavak kineske politike otvaranja i reformi u novoj eri. Ova politika ne samo da doprinosi daljem napredovanju Kine, već otvara niz razvojnih prilika za ostale zemlje širom sveta", dodala je Brnabić.

Poručila je da je Srbija odlučna da u potpunosti iskoriti tu jedinstvenu istorijsku razvojnu priliku.

Prema njenim rečima, benefiti čeličnog partnerstva Kine i Srbije se osećaju u svakodnevnim životima građana, a Srbija je država sa najvećim brojem projekata i potpisanih ugovora sa Kinom u mehanizmu saradnje „17+1".

"Srbija je važno čvorište na mapi inicijative „Pojas i put"", podvukla je premijerka Brnabić.

Navela je da Srbija, sa kineskim kompanijama radi na razvoju i promociji transportnog koridora "Europe-Asia Land-Sea Expreš Line" od luke Pirej u Grčkoj, preko Beograda u Srbiji, do Budimpešte u Mađarskoj, dok kineske kompanije, potput Hbisa, Ziđina, Linglonga... ne samo da doprinose reindustralizaciji Srbije i regionalnom infrastrukturnom povezivanju, već i služe kao most međuljudske i kulturne saradnje naših dveju država.

"Vizija Vlade Srbije je da u godinama pred nama saradnju između Srbije i Kine još više produbimo. Da pokažemo da komplementarnost naših ekonomija, uprkos razlikama u veličini, može da dođe do izražaja i u drugim oblastima, poput IT-ja, veštačke inteligencije, robotike, digitalne poljoprivrede", navela je Brnabić.

Zbog svega toga, Vlada Srbije je prisutna u Šangaju, sa brojnom delegacijom, upravo kako bi pokazali da dve zemlje dele istu ekonomsku viziju 21. veka, viziju saradnje.

U tom smislu, dodala je da joj je drago što je i predsednik Francuske Emanuel Makron podelio isti viziju povezivanja Evrope i Kine, što su, dodala dobre vesti i za Srbiju.

Ona je još jednom čestitala domaćinima i predsedniku Siju 70. godina prosperiteta Kine i zahvalila se na podršci ekonomskom razvoju Srbije, saradnji, i otvorenosti za inicijative, ideje, proizvode i prijateljstva iz Srbije.

Navela je da joj je velika čast što ima priliku da, u ime Srbije, učestvuje na 2. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju.

Brnabić je dodala da Srbija, kao prijatelj, sa pažnjom prati i raduje se zbog rezultata koje je Kina postigla u proteklim decenijama, a koji se najbolje vide u dinamičnom i snažnom ekonomskom rastu, dramatičnom smanjenju siromaštva i ulaganjima u ljude.

Brnabić je po svečanom otvaranju sa liderima drugih zemalja obišla Sajam.

Izvor: T a n j u g

Ana BrnabićŠangajSajam izvozaPojas i putKina

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva