:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 21, 2018   18:39

0

157

Brnabić: Putevi i mostovi rezultat inicijative "Pojas i put"

Novi putevi i mostovi u Srbiji opipljivi su rezultati inicijative "Pojas i put", istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da će u narednim godinama biti realizovano još više zajedničkih projekata sa NR Kinom.

U intervjuu za najveću kinesku nacionalnu televiziju Si-Si-Ti-Vi, Brnabićeva je iskazala zahvalnost kineskim liderima na prijateljskom odnosu prema Srbiji i brojnim zajedničkim projektima, a najviše na inicijativi "Pojas i put".

Ona je posebno zahvalila predsedniku Si Đinpingu i premijeru Li Kećangu.

"Građani Srbije već osećaju opipljive rezultate te inicijative kroz nove puteve, mostove. Zahvaljujući kineskim finansijama i velikoj podršci kineskih kompanija, imamo energetske projekte. Verujem da ćemo videti više projekata 2019. i 2020. godine", izjavila je premijerka.

U razgovoru je naglašeno da je nedavna poseta predsednika Aleksandra Vučića Narodnoj Republici Kini dokaz prijateljstva dve zemlje i interesa obe strane da se strateško partnerstvo Srbije i Kine dodatno razvija u budućnosti.

Povod za intervju sa kineskom televizijom bilo je obeležavanje 40 godina od velikih reformi u Kini i takozvanog "otvaranja Kine prema svetu" i svečani govor koji je kineski predsednik Si Đinping imao u Pekingu.

Premijerka Brnabić je istakla da je za nju najjači utisak iz govora predsednika sav težak i naporan rad koji su svi građani Kine uložili na putu reformi, kako bi danas bili druga ekonomija sveta.

"Jedna stvar koja je ostavila snažan utisak na mene je izjava predsednika Kine Si Đinpinga da uspeh Kine nije poklon od boga ili usluga prijatelja, već da počiva na teškom radu, znanju i mudrosti", izjavila je Brnabićeva u razgovoru sa najvećom kineskom nacionalnom televizijom Si-Si-Ti-Vi.

Ona je istakla da se najviše divi Kini zbog vizije koju ima o narednih 50 ili 100 godina, prema kojoj napreduje zarad dobrobiti svih i smatra da je to jedna od najvećih snaga Kine.

Brnabićeva je navela i da sve nacije sveta mogu mnogo da nauče od Kine i za globalni svetski napredak od izuzetnog je značaja da se razvoj Kine nastavi.

Intervju sa srpskom premijerkom u udarnom terminu 

Jedan od najgledanijih programa u svetu "Xin Wen Lian BoX", izabrao je da u udarnom terminu večeras u sedam uveče po lokalnom vremenu emituje intervju sa premijerkom Srbije kao centralnom gošćom, navodi pres-služba premijerke.

Procenjuje se da kinesku nacionalnu televiziju Si-Si-Ti-Vi gleda 1,2 milijarde gledalaca ili 95,6 odsto kineskog stanovništva.

Inače, neki od najvećih kinesko-srpskih projekata su smederevska železara (Hestil), RTB "Bor" (Ciđin), investicija vredna 1,46 milijardi evra.

Srbija u partnerstvu sa Kinom gradi drugu fazu TE "Kostolac" – najvrednija investicija u energetici u poslednjih 25 godina.

Srbija je lider u broju potpisanih dokumenata i sporazuma u okviru Samita 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine.

Izvor: RTS

Ana BrnabićKinaPojas i put
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva