:

:

TV Most

clock

April 04, 2019   13:31

0

209

Brnabić: Razmatramo pokretanje arbitraže kod CEFTA

Premijerka Ana Brnabić potvrdila je da Srbija trenutno razmatra pokretanje artbitraže pred Ceftom zbog uvođenja sto odsto uvećanih taksi Prištine na proizvode iz centralne Srbije.

Ana Brnabić je rekla da je to jedini način da zaštitimo naše interese.

"Po ukidanju taksi nastavićemo dijalog"

Beograd će nastaviti dijalog o dugoročnoj normalizaciji odnosa čim Priština ukine "sumanute" takse, rekla je predsednica vlade odgovarajući na pitanje novinara iz Prištine.

"Dok stoji necivilizacijska odluka o stoprocentnim taksama, ne možemo da nastavimo dijalog. Voleli bismo to i čim se uklone takse nastavićemo dijalog o dugoročnoj normalizaciji odnosa", istakla je Brnabićeva.

Brnabićeva je rekla da je Beograd ostao za pregovaračkim stolom nakon mnogih provokacija iz Prištine, ali da bez ukidanja taksi nema smisla nastavljati dijalog.

Brnabićeva je to rekla u ogovarajući na pitanje novinara sa Kosova da li je tačno da Srbija namerava na međunarodnog arbitraži da optuži Kosovo zbog uvedene mere na srpske proizvode, na Samitu digitalizacije, koji se održava u Beogradu.

Dodala je da je Srbija zamolila Skretarijat Cefte da reaguje na takse, ali da se to nije desilo, kako smo se nadali.

Premijerka je ukazala da nije održan sastanak tim povodom i da je sledeći sastanak Cefte bio zakazan u Prištini.

"Mi smo bili tamo, ali delegacija Prištine je napustila sastanak i on nije održan", podsetila je premijerka.

Kaže da su i Brisel i pojedinačne zemlje EU i SAD više puta, kao i UN i Unmik, glasno i nedvosmisleno rekli da je u pitanju kršenje sporazuma Cefte i SSP-a, koji je Priština potpisala.

"Pozvali smo Prištinu da prestane sa kršenjem i povuče takse, ali to se nije desilo", rekla je premijerka i dodala da se zato sada razmišlja o pokretanju arbitraže.

Brnabićeva je naglasila da svi koji ne poštuju sporazume koje su potpisali treba da snose posledice u skladu sa ugovorima.

Navela je da je Cefta krovni i osnovni sporazum za zemlje u regionu koji definiše našu trgovinu i naše ekonomske odnose.

"Kada je doneta necivilizacijska odluka o taksama od 100 odsto, time je dat jako loš signal i za ostalu regionalnu saradnju. Zato je danas bilo teško da potpišemo Regionalni sporazum o romingu", istakla je premijerka.

Izvor: Танјуг

CEFTABrnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva