:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 23, 2020   15:40

0

122

Brnabić: Reforme do 2024, pristup će biti politička odluka EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je cilj Srbije da sve ključne reforme na evropskom putu sprovede do 2024. godine, kako bi mogla da se 2025. godine priključi Evropskoj uniji, mada će to, naglašava, na kraju, ipak, biti politička odluka.

 

Na 20. beogradskom ekonomskom forumu, Brnabić je istakla da Vlada Srbije jedino što može jeste da utiče na brzinu sprovođenja reformi, ali ne i na odluku članica Evropske unije kada će prihvatiti nove članice.

"Cilj koji smo mi zacrtali jeste da završimo sve ključne reforme do 2024. godine, kako bismo mogli da se pridružimo EU 2025. godine. Jeste ambiciozno, ali je to cilj koji možemo dostići", rekla je Brnabić.

Nova vlada će se, ističe premijerka, više nego ikada fokusirati na reforme u vladavini prava, kao i na sve oblasti koje utiču na vladavinu prava.

Druge ključne oblasti, navodi, biće reforme u ekonomiji i javnoj administracije, gde je i do sada, ističe Brnabić, Srbija dosta postigla.

Brnabić naglašava da Srbija reforme sprovodi zbog sebe, kako bi naša zemlja bila evropska i koje su, dodaje, potrebne kako bi društvo bilo jače, prosperitetnije, sa jednakim mogućnostima, kako bi ekonomija nastavila da raste, ali i zbog transparentnosti i efikasne javne administracije.

"I na kraju krajeva, zbog kvalitetnijeg života naših građana. Međutim, kada će Srbija postati članica EU, na kraju će to biti politička odluka, bez obzira na sve reforme koje sprovedemo", podvukla je Brnabić.

Primetila je da je Srbija sada mnogo spremnija da postane članica unije, nego što su bile Rumunija ili Bugarska kada su postale članice.

Naglašava da Srbija ne odustaje od Evropske unije, uprkos tome što je doživela mnoge kritike tokom borbe sa kovidom da je bila nesolidarna, ipak je to, ističe, najbolji projekat mira u istoriji čovečanstva.

"EU je bila i danas jeste projekat mira i najuspešniji projekat u istoriji čovečanstva. EU je donela više od sedam decenija mira na evropskom kontinentu, a samim tim donela je i kvalitetniji život građanima i stabilnost", rekla je Brnabić.

Zbog toga, navodi, Zapadni Balkan traži članstvo u EU kako bi osigurao dugoročni mir i to u regionu koji je, kaže premijerka, "uvek bio pod nevoljama".

"Članstvo pruža mogućnost da ostavimo prošlost iza sebe i da ostvarimo prosperitet u okviru veće evropske porodice nacija, bez granica i sa slobodnim kretanjem ideja, roba, usluga, ljudi...", istakla je Brnabić.

Izvor: T a n j u g

Ana BrnabićEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva