:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 18, 2022   13:07

0

65

Brnabić: Regionalna saradnja prvi prioritet zemalja Zapadnog Balkana

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas na premijerskom panelu na samitu "Makedonija 2025" u Skoplju da prvi prioritet u ovim teškim vremenima treba da budu mir i stabilnost i regionalna saradnja, kao i da jedino saradnjom zemlje Zapadnog Balkana mogu sebi da otvore prostor za dodatni rast i propseritet u ovim teškim vremenima.


 

"Apsolutno prvi prioritet za nas je regionalna saradnja, održavanje mira i bezbednosti, jer u ovim izazovnim vremenima i krize to je jedini način i jedna od retkih stvari na koje mi u regionu možemo da utičemo, a to je naša saradnja. Ako sačuvamo mir i bezbednost onda otvaramo sebi prostor za dodatni rast i prosperitet", poručila je Brnabićeva, koja boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Severnoj Makedoniji, na premijerskom panelu "Izgradnja prosperitetne budućnosti: Uloga regionalne saradnje".

Istakla je da je drugi prioritet ulaganje u obrazovanje, nauku, istraživanje i razvoj, a treći dalji razvoj digitalizacije.

Brnabićeva je istakla da tako možemo da nadomestimo zaostajenje i propušteno vreme koje smo imali od devedesetih godine prošlog veka i godine sa početka ovog veka i obezbedimo dinamičan rast.

Premijerka je podsetila da je Srbija sprovela nepopularne mere fiskalne konsolidacije 2014. godine, koje je uveo tadašnji premijer Aleksandar Vučić i naglasila da je srpska ekonomija zato prošla kovid krizu bez velikih problema.

Brnabićeva je rekla da je i ove godine Srbija imala u prvom kvartalu rast BDP-a od 4,3 odsto.

Brnabićeva je zajedno sa s premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim prisustvovala "Makedonija 2025".

Samit je otvorila Nikica Mojsoska Blaževski, izvršni direktor "Makedonija 2025", koja je poručila da ovaj samit, koji je otvoren 2007.godine, ima za cilj da ujedini ceo region.

Samit "Makedonija 2025" je regionalni skup, a u fokusu ovogodišnjeg samita su digitalizacija, razvoj digitalnih veština, razvoj liderstva, građenje globalnih brendova, ljudski resursi.

Samit je ovo godine okupio više od 400 učesnika sa Zapadnog Balkana, Kanade i Amerike.

Samitu svake godine prisustvuju državni zvaničnici, kompanije koje posluju u regionu, članovi diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, kao i članovi akademske zajednice civilnog društva.

Samit će trajati do 19. maja, a zatvoriće ga predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Ovo je četvrti put da Brnabić boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, a poslednji put je bila u julu prošle godine, kada je učestvovala na Prespa Forumu u Ohridu, koji okuplja lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike EU.

“Srbija pouzdan partner Severne Makedonije i kad je najteže”

Premijerka Ana Brnabić poručila je u Skoplju da će Srbija i u ovim kriznim vremenima u svetu i Evropi i dalje biti pouzdan partner Severnoj Makedoniji na koga mogu i najviše da računaju.

"Želim da da poručim građanima Makedonije da će uprkos izazovnim vremenima koje imamo u svetu i Evropi Srbija ostati pouzdan i stabilan partner na koga možete da računate i najviše da računate u najtežim okolnostima", poručila je Brnabićeva u obraćanju novinarima.

Istakla je da je Srbija to pokazala i tokom kovid krize, kao i da je Severna Makedonija jedan od najbližih i najboljih političkih i ekonomskih patnera Srbiji.

Podsetila je da su dve zemlje zajedno i u inicijativi Otvoreni Balkan, koja ima za cilj da podigne konkurentost naših ekonomija i životni standard građana,ali i da implementira četiri osnovne slobode u Evropi, a to su sloboda kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, dok se svi, kako je rekla, ne učlanimo i ne postanemo punopravni članovi EU.

"U tom smislu naša saradnja je svakodnevna i drago mi je da smo imali priliku da sednemo i razgovaramo šta možemo dodatno da uradimo za unapređenje ekonomske i političke saradnje", istakla je Brnabićeva.

Kaže da Srbija pruža punu i iskrenu podršku evropskim integracijama Severne Makedonije i da na svakom mestu naša zemlje apeluje da se ubrza evropski put i Severne Makedonije i Albanije.

Premijerka je istakla da bi to bio neophodan i važan signal za sve na Zapadnom Balkanu.

"Danas smo započeli razgovore i o organizaciji treće zajedničke sednice dve vlade. Srbija će uskoro dobiti i novu vladu, ali ko god bio predsednik vlade ili ministar - to će biti vlada kontinuiteta i ona će nastaviti blisku saradnju sa Severnom Makedonijom", poručila je Brnabićeva.

Rekla je da su dve zemlje 2021. konačno prešle nivo od milijardu evra vredne međusobne trgovinske razmene i dostigle iznos od 1,1 milijarde evra.

“Srbija je treći najvažniji partner Severnoj Makedoniji, a ta zemlja je za nas među prvih deset najvažnijih partnera. Izvoz Srbije u Severnu Makedoniju je prošle godine bio 815 miliona evra”, dodala je ona.

“Naredni sastanak inicijative Otvoreni Balkan 7. i 8. juna u Ohridu”

Brnabić je izjavila da će naredni sastanak u okviru inicijative Otvoreni Balkan biti održan u Ohridu 7. i 8. juna, na kome će biti predstavljen informacioni sistem za dobijanje jedinstvenog ID broja za zajedničke radne dozvole.

Brnabićeva je rekla da će tom sastanku u Ohridu prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Po njenim rečima, novi informacioni sistem će omogućiti da građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije mogu da rade pod istim uslovima u sve tri zemlje.

To će, kako kaže, značiti uspostavljanje zajedničkog tržišta rada, ali i veću konkurentnost privrede i ekonomija ove tri zemlje.

Istakla je da to znači stvaranje zajedničke budućnosti za mlađe generacije u regionu.

Na pitanje da prokomentariše izjavu novog premija Crne Gore Dritana Abazovića da ta zemlja podržava Otvoreni Balkan, rekla je da iskreno i duboko veruje da će tu regionalnu inicijativu prepoznati i drugi u regionu, ali da i od nas samih zavisi koliko će se to brzo dogoditi.

Navela je da su već postignuti konkretni rezultati u prethodnom periodu posebno kada je reč o olakšavanju prelaksa granice za građane i privredu.

“Patrijarh SPC vodi otvoreni dijalog o statusu makedonske crkve”

Premijerka je na pitanje makedonskih medija da li je odluka Sabora SPC o statusu makedonske crkve donela razočarenje za ukupne odnose dve zemlje, rekla da u nadležnosti premijera nije da komentariše crkvena pitanja, ali je istakla da oseća zahvalnost prema patrijarhu srpskom Porfiriju što u otvorenom dijalogu pokušava da reši to pitanje.

"Ne mogu kao predsednica vlade da govorim o crkvenim pitanjima i komentarišem odluke SPC. Ipak, želim da kažem da osećam veliku zahvalnost prema SPC i njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju zato što u jednom otovrenom dijalogu i razgovoru pokušavaju da reše neka pitanja i time direktno doprinesu regionalnoj stabilnosti, razumevanju i boljem povezivanju", rekla je Brnabićeva.

Dodaje da i to doprinosi drugačijoj budućnosti za građane dve zemlje.

Izvor: T a n j u g, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva