:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 08, 2022   20:18

0

96

Brnabić: Republika Srpska sačuvala Srbe od nestanka u BiH

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Republika Srpska stvorena na genocidu, ali na genocidu nad srpskim narodom koji je planski osmišljen i detaljno sprovođen 1940-ih godina prošlog veka, sa jasnom namerom da se nastavi i završi 50 godina kasnije.

 

Govoreći na Svečanoj akademiji povodom Dana RS u Sportskom centru "Borik", premijerka je istakla da, da nije bilo stradanja srpskog naroda od 1941. do 1945. godine i da nije bilo pokliča 'Za dom spremni' ponovo 1991. godine, ne bi bilo ni RS.

"Verujem da bi oni dovršili 'posao' koji je započet 50 godina ranije i dovršili 'posao' istrebljenja srpskog naroda i pravoslavne vere", naglasila je Brnabićeva.

Ona je dodala da je RS, više od svega, pokazatelj toga koliko je srpski narod bio odlučan u tome da spreči ponavljanje zločina iz Drugog svetskog rata.

"Zato danas, kada neko govori, a takvih nažalost, ima i u Srbiji, pa i među poznatim i istaknutim političarima, da je RS 'genocidna tvorevina', ja samo mogu da kažem da je Srpska stvorena na genocidu, na genocidu nad srpskim narodom, na genocidu koji je planski osmišljen i detaljno sprovođen 1940-ih godina prošlog veka, sa jasnom namerom da se nastavi i završi 50 godina kasnije. RS je plod želje za mirom, za slobodom, za bezbednim odrastanjem dece, želje da se zločini nad srpskim narodom ne nastavljaju i ne ponavljaju. I mi Srbi, i mi u Srbiji, prvi to moramo da znamo, i prvi moramo Srpsku da branimo ", zaključila je Brnabić.

Ona je istakla da joj je izuzetna čast što je danas u Banjaluci, što učestvuje u obeležavanju značajnog datuma kakav je Dan RS i što je u prilici da prenese čestitke i pozdrave u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i građana Srbije.

Premijerka je rekla da je, kao predsednicu Vlade zemlje koja je garant Dejtonskog sporazuma, izuzetno brinu izazovi i problemi sa kojima se suočava RS, njeno rukovodstvo i predstavnici srpskog naroda u BiH.

"Duboko me zabrinjava odluka SAD, kao i način i obrazloženje o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku. To zahteva od nas racionalno, odgovorno i ozbiljno ponašanje, bez donošenja ishitrenih odluka. Činjenica je da sankcije nikada nisu bile rešenje za bilo kakve probleme. Upravo zato, ponovo želim da poručim ono što je predsednik Vučić rekao: Srbija nikada, nikada, neće sprovoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i RS", poručila je Brnabić.

Ona je naglasila da je politika Srbije ”Otvoreni Balkan”, saradnja, a ne sukobi.

"Politika koja želi da se na Balkanu stvore uslovi za drugačiju budućnost od prošlosti o kojoj sam pričala. Politika ekonomskog i infrastrukturnog povezivanja, produbljene saradnje, prosperiteta i ekonomskog preporoda svih naroda na Balkanu. Ne granice i ograničenja, već slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga. Srbija je okrenuta budućnosti", istakla je premijerka.

Ona je poručila da će Srbija nastaviti da radi na jačanju veza sa RS, na unapređenju ekonomskog položaja i razvoju kulturnog života srpskog naroda i da joj to niko ne može zabraniti.

"Od 2014. godine uložili smo više od 88 miliona evra za pomoć RS. Ponosna sam na naše učešće u humanitarnim akcijama, izgradnju škola, vrtića, ambulanti, puteva, komunalne infrastrukture, domova kulture - na sve projekte čiji je cilj bolji kvalitet života svih građana", naglasija je premijerka

"Srpski narod ostaje posvećen očuvanju slobode, jednakosti i pravde i to su istinske vrline koje čuvamo i prenosimo budućim generacijama. Živela Republika Srpska!", poručila je predsednica Vlade Srbije.

Izvor: T a n j u g

Ana BrnabićRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva